BiH
0

Svjetski dan hrane: Važno je zaštititi svaki domaći proizvod

FENA
Bosna i Hercegovina ima dobre uvjete za proizvodnju konvencionalne i organske hrane i zato je, odgovarajućim zakonima i mjerama, vrlo važno zaštititi sve ono što se može ovdje proizvesti, istaknuo je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Vjekoslav Selak u susretu s novinarima upriličenom u povodu obilježavanja 16. oktobra - Svjetskog dana hrane.

On je naglasio da su BiH potrebni standardi o proizvodnji i kvalitetu hrane kakvi postoje u razvijenim zemljama Evrope, a među najefikasnijim načinima za zaštitu domaće proizvodnje istaknuo je uspostavljanje državnog ministarstva poljoprivrede, donošenje krovnog zakona o poljoprivredi kao i detaljno registriranje imovine i stoke.

Napomenuta je i važnost donošenje zakona o označavanju, reklamiranju i zaštiti domaćeg proizvoda koji bi uveo red u tu oblast i onemogućio reklamiranje domaćih i proizvoda iz inozemstva po gotovo istoj cijeni. U susretu s novinarima ukazano je i na potrebu edukacije stanovništva kako bi znali prepoznati vrijednost domaćih proizvoda.

Dekan Selak je istaknuo da je nedavno Vlada FBiH usvojila srednjoročnu strategiju za razvoj poljoprivrednog sektora i tako učinila vrlo važan korak u oblasti proizvodnje hrane.

Šef Odsjeka za tehnologiju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prof. dr. Ahmed Smajić je naglasio da je hrana potreba i važan segment za održavanje života, ali može biti i glavni biznis u kojem se obrće mnogo novca.

Statistički podaci pokazuju da u svijetu gladuje oko 850 miliona ljudi, kod dvije milijarde ljudi registriran je nedostatak važnih komponenti u obroku, a ustanovljeno je i da se povećava broj kronično gladnih ljudi.

Precizni podaci o dostupnosti hrane bh. stanovništvo ne postoje, ali se pretpostavlja da oko 20 posto bh. stanovništva živi u izobilju dok oko 80 posto njih živi u otežanim materijalnim uvjetima.