{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski dan hrane uz milijardu neuhranjenih

F
15.10.2010. u 06:19
0
0
Svjetski dan hrane uz milijardu neuhranjenih
0
Svjetski dan hrane uz milijardu neuhranjenih
Foto: AFP
Ovogodišnji 30. Svjetski dan hrane obilježava se sutra, a ujedno i 65. godišnjica osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - FAO.
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je "Ujedinjeni protiv gladi", a odabrana je da bi se naglasila dobrobit mnogih aktera koji zajednički rade s ciljem proizvodnje većih količina hrane u borbi protiv gladi u svijetu te da bi se povećala ulaganja u poljoprivredu u onim područjima u kojima žive siromašni i gladni.

Ova tema odabrana je da bi se odalo priznanje naporima uloženim u borbi protiv gladi u svijetu na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

Ujedinjavanje protiv gladi postaje realno kada se državne i organizacije civilnog društva okupe i stvore partnerske odnose na svim razinama u borbi protiv gladi, krajnjeg siromaštva i neuhranjenosti.

Prema FAO-ovim predviđanjima, u svijetu ima gotovo milijarda neuhranjenih ljudi, što znači da gotovo jedna šestina čovječanstva pati od gladi.

Kako se kaže u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, iako je kod nas ovaj sektor dugo bio zapostavljen, u proteklom razdoblju bilježi se uspjeh u smislu da je značajnije skrenuta pažnja na poljoprivredu i proizvodnju hrane.

U posljednje četiri godine za poticaje poljoprivredi iz federalnoga bužeta bit će izdvojeno oko 190 miliona KM, no, i dalje treba raditi na tomu da poljoprivredi i proizvodnji hrane pripadne jedno od prioritetnih mjesta u ukupnom razvitku bh. gospodarstva.

Agrarna politika je jedna od najsloženijih politika jer u sebi sadrži i ekonomske, i društvene, i socijalne elemente, koje treba međusobno uskladiti. Stoga se ovoj oblasti mora pristupiti sistematski i dugoročno. Pred domaćom poljoprivredom stoje krupni izazovi, posebno imajući u vidu naš evropski put i ukupnu reformu sektora koju smo već započeli.

Cilj je nastaviti aktivnosti na donošenju potrebnih zakona, usklađenih s evropskim, institucionalno se ojačati, ali i još intenzivnije raditi na edukaciji naših proizvođača. To čini cjelinu koja će osigurati kontinuitet mjera radi povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i vlastite samodostatnosti stanovništva u potrebama za hranom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: