{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Darujte krv, spasite život

F
14.6.2014. u 15:59
70
2
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Darujte krv, spasite život
70
Crveni križ Federacije BiH uputio je čestitku i zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi u BiH za istinsku humanost koju svakodnevno pokazuju davanjem krvi kojom spašavaju veliki broj bolesnih i povrijeđenih građana, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi - 14. juna.
Organizacije Crvenog križa Federacije BiH u saradnji sa službama za transfuziologiju u od 14. do 22. juna provodit će aktivnost "Dani otvorenih vrata Crvenog križa i Transfuziologije".

U toj sedmici bit će intenzivirane aktivnosti s ciljevima podizanja razine svijesti opće populacije o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

Akcije davanja krvi organizira Crveni križ putem mreže svojih organizacija aktivista i volontera, sa različitim obimom i uspjehom u skladu sa svojim mogućnostima. Crveni križ Federacije BiH kroz strukturu, koju čini deset organizacija Crvenog križa kantona i 79 organizacija Crvenog križa općina, godišnje u prosjeku organizira oko 530 akcija prikupljanja krvi u kojima učestvuje oko 22.500 davalaca.

Tokom godine u akcijama se prikupi oko 32.000 jedinica krvi. Ove godine kampanja Svjetske zdravstvene organizacije na obilježavanju 14. juna u središte stavlja majke, trudnice i porodilje.

Ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava Svjetski dana DDK je "Sigurna krv za spašavanje majki".

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svakog dana oko 800 žena umre od komplikacija tokom trudnoće ili prilikom porođaja.

Cilj ovogodišnje kampanje je podizanje svijesti o važnosti pravovremenog pristupa sigurnoj krvi i krvnim produktima za sve države kao dio opsežnog pristupa kako bi se prevenirala smrt majki.

Transfuzija krvi i krvnih produkata pomaže u spašavanju miliona ljudskih života svake godine. Može pomoći pacijentima koji su životno ugroženi duže vrijeme tako što će im produžiti život i poboljšati njegov kvalitet i potrebna je za složene medicinske i hirurške zahvate i procedure.

Također ima važnu ulogu spašavanja života u materinskoj i natalnoj njezi. Međutim, u mnogim zemljama nema dovoljno zaliha sigurne krvi i transfuziološke službe se suočavaju sa izazovom obezbjeđivanja dovoljnih zaliha krvi koja je istovremeno kvalitetna i sigurna. Dovoljne zalihe mogu biti osigurane jedino kroz redovne donacije dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da 2020. godine sve zemlje dođu do svojih rezervi krvi kroz dobrovoljno neplaćeno davanje krvi.

Danas u samo 62 zemlje u svijetu se nacionalne zalihe krvi obezbjeđuju 100 posto kroz dobrovoljno neplaćeno davanje krvi, dok 40 zemalja još zavisi od porodičnog davanja ili čak plaćenih donatora, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: