Poduzetni hitne mjere
88

Svjetski bošnjački kongres: Dodik lovi u mutnom, koristi Karadžićev model zastrašivanja

S. Š.
Članovi Svjetskog bošnjačkog kongresa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi Svjetskog bošnjačkog kongresa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svjetski Bošnjački Kongres (SBK) upućuje zahtjev svim nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine da hitno i bez odlaganja poduzmu sve potrebne mjere i radnje na zaštiti Ustava BiH, odnosno pravnog poretka države.

Svjetski Bošnjački Kongres se stavlja u punom kapacitetu na raspolaganje svim organima vlasti te da, kao takav, pruža punu podršku odbrani od grubog rušenja ustavnog poretka Bosni i Hercegovine.

Smatraju da Milorad Dodik, krijući se iza skupštine RS-a, finansijske probleme po ko zna koji put stavlja u drugi plan vještom manipulativnom velikosrpskom retorikom riječima kako "RS nikada neće dati državnu imovinu" i uvredama npr: "Schmidtu ću pokazati srednji prst."

"Zapravo Milorad dobro zna da je BiH država, a RS entitet. Također, Dodik zna da je BiH titular državne imovine, a ne RS iako on pokušava da nešto 'ulovi u mutnom' i uđe u novo štampanje obveznica RS-a. Schmidt je visoki predstavnik međunarodne zajednice, a Dodik zastrašivanjem NATO-a Rusofobijom može postići svoje ciljeve, koristeći Karadžićev model zastrašivanja Islamofobijom iz 90-tih. Zna Dodik i da slijedi tužba 'reperkusije Haških sudskih presuda na postojanje RS-a, a BiH ima snagu, ima mehanizme, ima pravo i obavezu da zaštiti ustavni poredak", poručuju Svjetskog bošnjačkog kongresa.