Od 2. do 5. aprila
0

Svjetski astronomski maraton i u BiH

FENA
Jedan od bazičnih projekata Međunarodne godine astronomije 2009, "100 sati astronomije", trebao bi biti najveći pojedinačni naučni događaj u svijetu koji je ikada organiziran.

Dosad je planirano više od 1.500 pojedinačnih akcija u preko 130 država. Među njima su i akcije posmatranja neba u BiH koje počinju u Sarajevu, a tokom godine će se odvijati i u drugim mjestima, saopćeno je iz Astronomskog društva "Orion".

"100 sati astronomije" je jedan od bazičnih projekata Međunarodne godine astronomije 2009, koju je proglasio UN, a provode je UNESCO i Međunarodna astronomska unija.

To je svjetska proslava koja se sastoji od širokog spektra aktivnosti planiranih da se odvijaju četiri dana i noći od 2. do 5. aprila.

Tokom ovog perioda, širom globusa mnogim ljudima će to biti prva prilika da pogledaju nebeska tijela kroz teleskope.

Prvi značajan program ovog projekta je "Globalna zvjezdana svečanost", koja počinje nakon zalaska sunca 4. aprila. Amateri astronomi, astronomska društva i druge grupe širom svijeta postavit će svoje teleskope na javna mjesta i omogućiti što većem broju ljudi da pogledaju u nebo.

U Bosni i Hercegovini će prva posmatranja biti organizirana za Sarajlije na Trgu oslobođenja - Alije Izetbegovića 2., 3. i 4. aprila u periodu od 20.30 do 22.30 sati.

Članovi Astronomskog društva Orion će postaviti nekoliko teleskopa na trgu i omogućiti svim zainteresiranim građanima da vide Mjesec i planetu Saturn.