Moderne i detaljne mape
15

Svjetska kompanija prikuplja podatke na putevima BiH kako bi kreirala naprednu navigaciju

N. V.
Foto: HERE Technologies
Foto: HERE Technologies
Svjetska kompanija koja pruža usluge digitalnog kartiranja HERE Technologies od ovog mjeseca počinje snimanje dijelova Bosne i Hercegovine kako bi te podatke uvrstili u najnapredniju digitalnu kartu svijeta.

HERE planira voziti ulicama Bosne i Hercegovine od marta do oktobra 2022. godine koristeći automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visokopreciznih podataka o cestama, uključujući vertikalnu i horizontalnu prometnu signalizaciju. Jasno obilježen HERE automobil također će snimati 3D i panoramske snimke ulica, kao i tačke interesa (npr. prodavnice, benzinske pumpe, restorane).

Te informacije će zatim koristiti za izradu bogatih i detaljnih karata Bosne i Hercegovine, a s ciljem uvrštavanja istih u najnapredniju kartu svijeta koju kreiraju.

Karta je dizajnirana za podršku visoko autonomnim vozilima i drugim naprednim uslugama koje poboljšavaju sigurnost na cestama, smanjuju zagušenja u prometu i omogućavaju ljudima lakšu navigaciju u gradskim područjima.

"HERE Technologies precizno preslikava svijet kako bi omogućio automatizirane alate i druge napredne usluge", naveli su oni.