BiH
0

Svjetska banka: Zdravstveni sistem u BiH zaostaje za regionom

FENA
Uprkos značajnim poboljšanjima u sistemu zdravstvene zaštite od rata i visokih nivoa potrošnje u ovom sektoru, rezultati zdravstvenog sistema u BiH zaostaju za onim u drugim zemljama u regiji i predstavljaju uzrok zabrinutosti, kaže se u novom Ekonomskom biltenu Svjetske banke koji je objavljen danas.

U biltenu se naglašava da sistem zdravstvene zaštite u BiH i dalje ostaje iscjepkan i opterećen značajnim dupliciranjem, prekomjernim brojem zaposlenih, i neefikasnim pružanjem usluga.

Situacija se dodatno komplicira uslijed odsustva sveobuhvatnog programa zdravstvene politike i nedostatka jasne definicije odgovornosti institucija u oblasti zdravstvene zaštite.

U Biltenu se, također, analiziraju ekonomska dešavanja u 2006. godini.

Rast proizvodnje u 2006. je i dalje ostao jak, sa službeno izmjerenim stvarnim bruto društvenim proizvodom (BDP) koji se vjerovatno povećao za oko šest posto.

Inflacija, koja se u prosjeku povećala za oko sedam posto zbog uvođenja PDV-a i povećanja u reguliranim cijenama, naglo je usporila početkom ove godine i trebala bi se u prosjeku ove godine ograničiti na 2,5 posto ili manje.

Bilten daje informacije i o podršci Svjetske banke razvoju lokalnih zajednica u BiH kroz dodatno financiranje i organizaciju radionice za lokalne lidere, te o globalnim grant programima koji su osigurani za nevladine organizacije i mlade.