BiH
0

Svjetska banka uručila male grantove za devet NVO-a

NINA
Ured Svjetske banke u Bosni i Hercegovini danas je potpisao ugovore s predstavnicima devet lokalnih nevladinih organizacija koje su pobijedile u ovogodišnjem Programu malih grantova.

“Program malih grantova postoji da bi podržao rast, jačanje i izgradnju kapaciteta civilnog društva u svijetu”, rekao je šef Ureda Svjetske banke za BiH Dirk Reinermann na ceremoniji potpisivanja ugovora, te dodao da se kvaliteta i broj prijava, koje se u BiH konstantno povećavaju iz godine u godinu, svjedoče o značajnom razvoju civilnog društva u ovoj zemlji.

Komisija, koja se sastojala od predstavnika NVO mreže ICVA, Omladinskog informativnog servisa, grupe Glas mladih i Svjetske banke, morala je izabrati dobitnike između više od 300 primljenih prijava.

Program malih grantova, pokrenut 1983., je jedan od rijetkih globalnih projekata Svjetske banke koji izravno podržava organizacije civilnog društva.

Cilj ovog programa, koji se finansira iz globalnog Razvojnog granta i administrira se preko terenskih ureda Svjetske banke, je da ojača glas i utjecaj siromašnih i marginaliziranih grupa u razvojnim procesima.

Ukupni raspoloživi iznos za male grantove u BiH ove godine je bio 35.000 dolara, a glavni fokus je bio na pružanju podrške nevladinim organizacijama koje predstavljaju najugroženije kategorije - mlade, invalide i Rome i dr.

Organizaciji APOHA iz Sarajeva za projekt borbe protiv AIDS-a dodijeljen je grant u vrijednosti od 3.189 dolara, Centru za kulturu Dijaloga, Sarajevo, za projekt obrazovanja za marginalizirane grupe 5.000 dolara, CIT-u Tuzla za projekt zaštite napuštene djece 3.388 dolara.

Independentu Zenica za projekt pomoći ruralnom stanovništvu i mladima dodijeljen je grant od 3.450 dolara, udruzi iz Vareša "Majka Tereza" za pomoć marginaliziranim starim ljudima 5.000 dolara, omladinskoj organizaciji Centar iz Mrkonjić Grada za informacijski centar za mlade 3.535 dolara, banjolučkom Partneru za projekt pomoći invalidima 4.000 dolara, zatim Studentskoj organizaciji, Istočno Sarajevo, za studentsku anketu 4.300 dolara, te organizaciji Tuto Completo iz Vareša za projekt okoliša koji uključuje romsku populaciju 4.435 dolara.