Energetska efikasnost
0

Svjetska banka uložila više od tri miliona maraka u obnovu KCUS-a

B. H.
Danas je delegacija Svjetske banke obišla je Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Kliniku za urgentnu medicinu, Kliničkog centra univerziteta Sarajevo na kojima su implementirane mjere energetske efikasnosti.

U obnovu Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Klinike za urgentnu medicinu na KCUS – u uloženo je više od 3.1 miliona KM. Procijenjuje se da će za 362 tona godišnje biti smanjena emisija CO2, a očekivana ušteda energije iznosila bi oko 1.800 MWh/god.

Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske efikasnosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, stropa prema negrijanom potkrovlju, poda iznad negrijanog podruma do zamjene postojeće stolarije i bravarije, ugradnje dinamičkih termostatskih ventila, kalorimetara, senzora temperature i vlažnosti, a uspostavljen je i sistem daljinskog očitavanja podataka.

Investicije u energetsku efikasnost će smanjiti potrošnju energije u odabranim objektima javnog sektora i pokazati ekonomsku održivost unapređenja energetske efikasnosti, uključujući smanjenje tekućih troškova za energiju i s njima povezanih javnih rashoda.

Implementacija mjera energetske efikasnosti u zgradama javne namijene počela je 2015. godine. U fokusu Projekta su, prvenstveno zgrade visoke društvene važnosti, poput objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija, ali i drugi objekti javne namjene. Do kraja 2020. godine je, u obnovu 55 objekata zdravstvenih, obrazovnih i drugih institucija, uloženo 25.088.140,12 KM (sa PDV-om). Procijenjene godišnje uštede iznose 3.044.353 KM (sa PDV-om), a očekuje se smanjenje emisije CO2 u iznosu od 4.565 tone godišnje.

Ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić je kazao kako je AF BEEP je projekat od iznimne važnosti u cjelokupnom procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji. Dodao je da je u Kantonu Sarajevo do sada obuhvaćeno 14 objekata javne namijene, od toga tri zdravstvene ustanove, jedna policijska akademija, zatvor, administrativna ustanova i osam obrazovnih institucija.