{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetska banka: Tešanj jedna od najuspješnijih općina u BiH

F
3.6.2015. u 11:54
46
13
Svjetska banka: Tešanj jedna od najuspješnijih općina u BiH
46
Svjetska banka: Tešanj jedna od najuspješnijih općina u BiH
Suad Huskić
Svjetska banka (WB) ocijenila je općinu Tešanj jednom od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini, i tim povodom snimit će video sa ciljem da se predstave rezultati općina, a među njima i primjer Tešnja, koje su uradile najviše na poboljšanju uslova za privlačenje novih investicija.
"Projekat poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini", kojeg realizira IFC - dio grupacije Svjetske banke, priprema video u kojem želi predstaviti rezultate i općine koje su uradile najviše na poboljšanju investicione klime, i stvaranju uslova za privlačenje novih investitora.

"Rezultati sa terena pokazuju da je općina Tešanj jedna od najuspješnijih u BiH, te bi nam bilo izuzetno zadovoljstvo da se odazovete našem pozivu i svojom izjavom učestvujete u pomenutom videu. Naše iskustvo u radu sa vama je izuzetno pozitivno, a rezultati koje smo ostvarili u općini Tešanj su zaista zapaženi od strane privrednika", kaže se, između ostalog, u pismu upućenom načelniku općine Tešanj Suadu Huskiću.

U posljednje dvije godine Tešanj je povećao broj novootverenih radnih mjesta za skoro 15 posto, na 1312. U posljednje četiri godine izvoz iz ove općine je porastao za gotovo 90 posto, na oko 350 miliona KM.

Na području općine posluje 2.255 poslovnih subjekata, a čak 23 najveće kompanije sa većinskim privatnim kapitalom čija sjedišta su u Tešnju nalaze se među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

"Ovi pokazatelji su prije svega rezultat jednog kontinuiteta u radu svih nas u Tešnju. Investicije nisu same došle. Građani, administracija, poslodavci, svi zajedno smo predano radili na tome da kreiramo uvjete u kojima je moguće biti uspješan. Urađen je odličan posao u proteklih 20 godina. U uvjetima slobodnog tržišta, u Tešnju pozitivno posluju bosanskohercegovačke, ali i evropske i svjetske kompanije", kazao je ovim povodom općinski načelnik Tešnja Suad Huskić.

Dodao je da u sljedećih 20 godina vidi Tešanj kao važan privredni centar koji će privući u još većem omjeru kako domaći, tako i inozemni kapital, "jer, investitori vole partnere za budućnost, uspješne priče, stabilne prilike i jednostavna rješenja".

FDI magazin servis za monitoring stranih direktnih investicija uglednog Financial Timesa uvrstio je za period 2014/2015 Tešanj zajedno sa Žepčem i Teslićem (regija BEAR) među 10 najboljih regija za investiranje u jugoistočnoj Evropi.

Općina je dobitnik i prestižnog BEACON priznanje na nivou BiH, gdje je Tešanj u konkurenciji svih općina pobijedio u kategoriji kreiranja poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Osim toga, Poslovne novine prvi put su 2014. dodijelile posebno priznanje nekom organu vlasti kao posebnu kategoriju, a priznanje je dobila Općina Tešanj.

Isto tako, Tešanj, Teslić i Žepče su dobitnici posebnog priznanja za promociju poduzetništva na nivou jugoistočne Evrope kroz projekat Stvaratelji za stoljeće, saopćeno je iz Kabineta općinskog načelnika Tešnja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: