BiH
46

Svjetska banka: Tešanj jedna od najuspješnijih općina u BiH

FENA
Suad Huskić
Suad Huskić
Svjetska banka (WB) ocijenila je općinu Tešanj jednom od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini, i tim povodom snimit će video sa ciljem da se predstave rezultati općina, a među njima i primjer Tešnja, koje su uradile najviše na poboljšanju uslova za privlačenje novih investicija.

"Projekat poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini", kojeg realizira IFC - dio grupacije Svjetske banke, priprema video u kojem želi predstaviti rezultate i općine koje su uradile najviše na poboljšanju investicione klime, i stvaranju uslova za privlačenje novih investitora.

"Rezultati sa terena pokazuju da je općina Tešanj jedna od najuspješnijih u BiH, te bi nam bilo izuzetno zadovoljstvo da se odazovete našem pozivu i svojom izjavom učestvujete u pomenutom videu. Naše iskustvo u radu sa vama je izuzetno pozitivno, a rezultati koje smo ostvarili u općini Tešanj su zaista zapaženi od strane privrednika", kaže se, između ostalog, u pismu upućenom načelniku općine Tešanj Suadu Huskiću.

U posljednje dvije godine Tešanj je povećao broj novootverenih radnih mjesta za skoro 15 posto, na 1312. U posljednje četiri godine izvoz iz ove općine je porastao za gotovo 90 posto, na oko 350 miliona KM.

Na području općine posluje 2.255 poslovnih subjekata, a čak 23 najveće kompanije sa većinskim privatnim kapitalom čija sjedišta su u Tešnju nalaze se među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

"Ovi pokazatelji su prije svega rezultat jednog kontinuiteta u radu svih nas u Tešnju. Investicije nisu same došle. Građani, administracija, poslodavci, svi zajedno smo predano radili na tome da kreiramo uvjete u kojima je moguće biti uspješan. Urađen je odličan posao u proteklih 20 godina. U uvjetima slobodnog tržišta, u Tešnju pozitivno posluju bosanskohercegovačke, ali i evropske i svjetske kompanije", kazao je ovim povodom općinski načelnik Tešnja Suad Huskić.

Dodao je da u sljedećih 20 godina vidi Tešanj kao važan privredni centar koji će privući u još većem omjeru kako domaći, tako i inozemni kapital, "jer, investitori vole partnere za budućnost, uspješne priče, stabilne prilike i jednostavna rješenja".

FDI magazin servis za monitoring stranih direktnih investicija uglednog Financial Timesa uvrstio je za period 2014/2015 Tešanj zajedno sa Žepčem i Teslićem (regija BEAR) među 10 najboljih regija za investiranje u jugoistočnoj Evropi.

Općina je dobitnik i prestižnog BEACON priznanje na nivou BiH, gdje je Tešanj u konkurenciji svih općina pobijedio u kategoriji kreiranja poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Osim toga, Poslovne novine prvi put su 2014. dodijelile posebno priznanje nekom organu vlasti kao posebnu kategoriju, a priznanje je dobila Općina Tešanj.

Isto tako, Tešanj, Teslić i Žepče su dobitnici posebnog priznanja za promociju poduzetništva na nivou jugoistočne Evrope kroz projekat Stvaratelji za stoljeće, saopćeno je iz Kabineta općinskog načelnika Tešnja.