BiH
0

Svjetska banka podržava reformu socijalnog sektora u BiH

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević danas je razgovarao s predstavnicima Svjetske banke za superviziju Drugog projekta podrške zapošljavanju (SESP) Manizom Naqvi i Arvom Kuddo, o toku realizacije tog projekta.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, predstavnici Svjetske banke dali su visoke ocjene projektu koji je pokazao kako se pravilnim odabirom metoda mogu upošljavati i oni u najtežoj situaciji - neuposleni stariji od 45 godina.

Stopa uspješnosti projekta, kako je rečeno, iznosi oko 80 posto i među najvišim je u sličnim projektima koje podržava Svjetska banka.

Kroz realiziranje SESP-a potvrđena je i potreba poboljšanja institucionalnih kapaciteta službi upošljavanja, jer se i u pripremama za ISO 9001-2000 standardizaciju pokazalo da ljudski i tehnički resursi ne garantiraju ni minimum za normalno funkcioniranje.

Izmještanje administriranja zdravstvenog osiguranja, balansiranje prava i obaveza neuposlenih, te otvaranje posredovanja u upošljavanju i za privatnu inicijativu su, kako se navodi, poslovi koje bi tokom ove godine trebalo okončati kroz pravnu regulativu.

Ministar Jelečević je istakao da i ovo iskustvo pokazuje da opredjeljenje ka reformama u socijalnom sektoru daje dobre rezultate.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, temeljem takovog opredjeljenja, kako je rečeno tokom sastanka, razmatraju se novi pristupi socijalnim davanjima koji bi bili usmjereni ciljano, ka grupama ugroženih kojima pomoć stvarno treba, kako bi se „socijalni kolač“ pravično dijelio.

  • Temeljna opredjeljenja Vlade FBiH i činjenice koje su najviši Vladini dužnosnici iznijeli na Konferenciji o boračkoj i socijalnoj zaštiti u FBiH imaju podršku Svjetske banke - rekla je Maniza Naqvi i istakla da Svjetska banka ima ogromno iskustvo i resurse kojima može pomoći Bosni i Hercegovini u reformi socijalnog sektora - navodi se u saopćenju.