BiH
0

Svjetska banka odobrila tri razvojna projekta za Bosnu i Hercegovinu

FENA
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je tri projekta za Bosnu i Hercegovinu koji će biti finansirani putem povoljne pozajmice od 29,35 miliona dolara.

Projekti će podržavati aktivnosti u razvoju sektora šumarstva i poljoprivrede, ruralnih područja, gradske infrastrukture i uslužnih djelatnosti, saopćeno je iz Svjetske banke.

"Neki od tih projekata u pripremi su više od godine i njihovo odobrenje je odgođeno izborima u 2006. godini za nove vlasti. Sada, kada su su te vlasti uspostavile i postale funkcionalne, očekujemo od njih da počnu provoditi projekte brzo tako da se mogu ostvariti dodatna poboljšanja u životima građana Bosne i Hercegovine", izjavila je Toby Linden, vršilac dužnosti direktora Svjetske banke u BiH, navodi se u saopćenju.

Razvojni projekt poljoprivrede i ruralnih područja podržan s 21 milionom dolara od Svjetske banke pomoći će BiH da osnaži kapacitete državnih i entitetskih institucija u pružanju efikasnijih poljoprivrednih usluga i programa podrške. Također će pomoći ubrzanju podobnosti zemlje da ima pristup novcu na osnovu Instrumenata EU za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD). U međuvremenu projekt razvoja šumarstva (vrijedan 3,35 miliona dolara) pomoći će BiH u provedbi reformi u šumarskoj organizaciji i upravljanju na entitetskim i na kantonalnim nivoima. On ima za cilj pomoći povećanju prihoda, poboljšanju upravljanja šumama, te osnažiti zaštitu bioloških razlika kroz planiranje korištenja šumskog zemljišta.

Projekt gradske infrastrukture i uslužnih djelatnosti ( vrijedan pet miliona dolara) pomoći će utvrđivanju dublje društvene kohezije kroz poboljšanje životnih uvjeta stanovništva i jačanjem dostupnosti, kvaliteta i pouzdanosti osnovnih gradskih službi, a posebno vodosnabdijevanja i sanitacija. Projekt će također ojačati sposobnost i institucionalni kapacitet kantonalnih i gradskih vlada na poboljšanju upravljanja i razvoja infrastrukture kroz razvojne planove urbanog upravljanja, navodi se u saopćenju.

Sva tri projekta finansirana su takozvanim "mekim kreditima" na osnovu odredbi Međunarodnog razvojnog udruženja (IDA) bez kamata i s 35-godišnjim periodom otplate, uključujući 10-godišnji grace period. Pored ova tri projekta, Svjetska banka će 28. juna raspravljati o napretku u izvještaju o smanjenju siromaštva u BiH u srednjoročnoj razvojnoj strategiji, saopćeno je iz Svjetske banke.