{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetska banka odobrila tri razvojna projekta za Bosnu i Hercegovinu

F
20.6.2007. u 11:37
0
0
Svjetska banka odobrila tri razvojna projekta za Bosnu i Hercegovinu
0
Svjetska banka odobrila tri razvojna projekta za Bosnu i Hercegovinu
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je tri projekta za Bosnu i Hercegovinu koji će biti finansirani putem povoljne pozajmice od 29,35 miliona dolara.
Projekti će podržavati aktivnosti u razvoju sektora šumarstva i poljoprivrede, ruralnih područja, gradske infrastrukture i uslužnih djelatnosti, saopćeno je iz Svjetske banke.

"Neki od tih projekata u pripremi su više od godine i njihovo odobrenje je odgođeno izborima u 2006. godini za nove vlasti. Sada, kada su su te vlasti uspostavile i postale funkcionalne, očekujemo od njih da počnu provoditi projekte brzo tako da se mogu ostvariti dodatna poboljšanja u životima građana Bosne i Hercegovine", izjavila je Toby Linden, vršilac dužnosti direktora Svjetske banke u BiH, navodi se u saopćenju.

Razvojni projekt poljoprivrede i ruralnih područja podržan s 21 milionom dolara od Svjetske banke pomoći će BiH da osnaži kapacitete državnih i entitetskih institucija u pružanju efikasnijih poljoprivrednih usluga i programa podrške. Također će pomoći ubrzanju podobnosti zemlje da ima pristup novcu na osnovu Instrumenata EU za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD). U međuvremenu projekt razvoja šumarstva (vrijedan 3,35 miliona dolara) pomoći će BiH u provedbi reformi u šumarskoj organizaciji i upravljanju na entitetskim i na kantonalnim nivoima. On ima za cilj pomoći povećanju prihoda, poboljšanju upravljanja šumama, te osnažiti zaštitu bioloških razlika kroz planiranje korištenja šumskog zemljišta.

Projekt gradske infrastrukture i uslužnih djelatnosti ( vrijedan pet miliona dolara) pomoći će utvrđivanju dublje društvene kohezije kroz poboljšanje životnih uvjeta stanovništva i jačanjem dostupnosti, kvaliteta i pouzdanosti osnovnih gradskih službi, a posebno vodosnabdijevanja i sanitacija. Projekt će također ojačati sposobnost i institucionalni kapacitet kantonalnih i gradskih vlada na poboljšanju upravljanja i razvoja infrastrukture kroz razvojne planove urbanog upravljanja, navodi se u saopćenju.

Sva tri projekta finansirana su takozvanim "mekim kreditima" na osnovu odredbi Međunarodnog razvojnog udruženja (IDA) bez kamata i s 35-godišnjim periodom otplate, uključujući 10-godišnji grace period. Pored ova tri projekta, Svjetska banka će 28. juna raspravljati o napretku u izvještaju o smanjenju siromaštva u BiH u srednjoročnoj razvojnoj strategiji, saopćeno je iz Svjetske banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: