Restrukturiranje
0

Svjetska banka odobrila kredit od 51,30 miliona eura za Željeznice RS

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Svjetska banka u četvrtak je odobrila kredit od 51,30 miliona eura za podršku Projektu restrukturiranja Željeznica Republike Srpske (RS).

Projekt će pružiti podršku za restrukturiranje sektora željeznica, što je jedan od prioriteta Vlade RS, stvaranjem zdravog okvira za javno finansiranje i pružanjem podrške za komercijalniji pristup upravljanju željeznicama.

Cilj projekta je unaprijediti operativnu efikasnost i finansijsku održivost Željeznica RS kroz finansijsko restrukturiranje, restrukturiranje radne snage i organizaciono restrukturiranje. Sveukupni plan restrukturiranja Željeznica će biti proveden u periodu od 2018. do 2021., pri čemu će sredstava kredita Svjetske banke pružiti podršku za restrukturiranje u sve tri oblasti.

Viši specijalist za transport Svjetske banke i vođa projektnog tima Antonio Nunez rekao je da očekuju da će po završetku tog procesa Željeznice RS postati finansijski održive i da će pružati bolje usluge.

Šef ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovinie Emanuel Salinas naveo je da će manja potrošnja novca na željeznice omogućiti Vladi RS da se fokusira na prioritetna područja kao što su zdravstvo i obrazovanje, bolju željezničku infrastrukturu i bolji putnički prijevoz.

Trenutno Željeznice RS prijevoze manje od 500 putnika s plaćenom kartom na dan, uz ukupne troškove od oko 20 miliona KM godišnje. Troškovi povratnog putovanja po jednom putniku iznose gotovo 170 KM. Većinu tih troškova snosi cijela zajednica u RS, kroz direktne javne subvencije, unakrsne subvencije od usluga željezničkog prevoza tereta, i kao posljedica, kroz nedovoljna ulaganja u infrastrukturu i održavanje.

  • Željeznice RS pružaju dobre usluge prijevoza tereta i prevoze veću količinu po kilometru pruge nego većina željeznica na zapadnom Balkanu, čak su blizu EU prosjeka, a finansijsko stanje sektora prijevoza tereta je dobro. Da bi se prevazišla oštra konkurencija drumskog teretnog prijevoza, Željeznice RS trebaju održati cijenu prijevoza tereta na konkurentnom nivou i preispitati unakrsno subvencioniranje putničkog prijevoza, koje također potkopava konkurentnost poslovanja, saopćeno je iz Svjetske banke.