BiH
0

Svjetska banka odobrila 97 miliona dolara za tri nova razvojna projekta u BiH

NINA
James Wolfensohn, predsjednik Svjetske banke
James Wolfensohn, predsjednik Svjetske banke
Odbor direktora Svjetske banke odobrio je BiH u utorak u Washingtonu tri nova projekta za podršku socijalnim i ekonomskim reformama u BiH u iznosu od 97 miliona američkih dolara, saopšteno je iz Svjetske banke.

Naime, Svjetska banka je kroz kredit za strukturalno prilagođavanje ekonomskog upravljanja (EMSAC) odobrila 34 miliona dolara, dok je svotu od 51 milion dolara odobrila kroz kredit za prilagođavanje u socijalnom odjelu (SOSACII), a u okviru Drugog projekta podrške zapošljavanja (SESP), vrijednom 12 miliona dolara, Svjetska banka će tokom četiri godine pomagati vladama koje će pružiti servise zapošljavanja za 10.000 ljudi u oba entiteta.

Ta tri projekta, koja su pripremljeni u uskoj saradnji i koordinaciji između bh. lidera i eksperata, Svjetske banke i drugih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija, uvelike se oslanjaju na nalaze i preporuke prve bh. srednjoročne razvojne strategije (MTDS), odnosno Strategije smanjenja siromaštva (PRSP), i izravno će podržati implementaciju ciljeva PRSP-a i procesa pristupanja EU-u.

S obzirom da BiH 30. juna kod Svjetske banke gubi status postkonfliktne zemlje, vrlo je važna brza implementacija tih reformi koje su pripremljene i dogovorene u okviru ta tri projekta kako bi BiH uhvatila korak s drugim tranzicijskim zemljama u regiji.