Vjekoslav Bevanda
0

'Svjetska banka bi novac mogla dati drugima'

FENA
Na godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Istanbulu nije bilo nikakvih novih pregovora. Stand-by aranžman je u toku, a sastanci s visokim dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke bili su prilika za komentiranje mogućnosti eventualnih prolongiranja realizacije nekih aktivnosti, kazao je na konferenciji za novinare ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda želeći da "izbjegne spekulacije koje su se javile u vezi sa sastancima u Istanbulu".

Istakao je da se preuzete obaveze moraju ispunjavati da bi FBiH mogla dobiti i drugu i ostale tranše koje su dogovorene u stand-by aranžmanu s MMF-om.

U razgovorima s predstavnicima Svjetske banke razgovarano je o tri konkretna projekta: kreditu za budžetsku podršku, za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća (70 miliona USD) te kreditu za socijalnu zaštitu i zapošljavanje (100 miliona USD).

"Sasvim nam je jasno rečeno: ukoliko nastavimo s ovim što radimo i nastavimo rušiti stand-by aranžman, Svjetska banka će taj novac preusmjeriti drugima", istakao je Bevanda.

Dodao je da "nas niko ne tjera da uzmemo taj novac niti nam Svjetska banka nameće da ulazimo u dužničko ropstvo".

"Stand-by aranžman je finansijska stabilizacija koja sprječava da FBiH postane generator nelikvidnosti", objasnio je.

Ministarstvo finansija od Vlade FBiH traži da se izjasni da li ostajemo u stand-by aranžmanu ili ne te da zauzme jasan stav o tri projekta koja su dogovorena sa Svjetskom bankom.

"Ukoliko ne želimo, Ministarstvo finansija će napraviti rebalans budžeta bez sredstava MMF-a, obavijestiti Svjetsku banku da smo prekršili njihove norme i da odustajemo od kredita koje smo dogovorili. Život će ići sasvim normalno, a budžet će ići nadolje", rekao je Bevanda.

Upitan za danas planiranu sjednicu Vlade FBiH Bevanda je kazao da nije obaviješten, ali "da su rekli da će ona biti održana u pauzi zasjedanja Parlamenta FBiH".

Odluke koje je Vlada FBiH donijela jučer, Bevanda nije želio komentirati obrazlažući to činjenicom da još nije dobio te zaključke, a sjednici nije prisustvovao jer je sjednica sazvana preko noći.

"Mislim da nije u redu da se tako zakazuju sjednice, pogotovo kada se zna da je dan prije umro otac ministra Nevenka Hercega. Kada god je bio takav slučaj, sjednice se nisu zakazivale da bi ministri mogli otići na sahranu ili dženazu", kazao je Bevanda.