Tužilaštvo BiH
0

Svjedokinje iz logora Sušica prepoznale Bastaha

FENA
Dvije svjedokinje koje je Tužilaštvo BiH pozvalo saslušane su na otvorenoj sjednici, ali uz zabranu otkrivanja njihovih ličnih podataka. Obje su pričale kako su u proljeće 1992. odvedene iz kuća u Vlasenici.

“Moja kuća nalazi se na putu. Po cijeli dan prolazio je jedan auto – 'lada', iz kojega su puštali glasnu muziku i govorili muslimanima da predaju oružje jer neće biti rata. Prepoznala sam taj auto, vlasnik je bio Dragan Bastah”, kazala je prva svjedokinja.

Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha Dragana i Gorana Viškovića da su od aprila do septembra 1992. učestvovali u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, psihičkom i seksualnom zlostavljanju, mučenju i prisilnim nestancima muslimanskih civila s područja Vlasenice.

Po riječima prve svjedokinje, u maju 1992. Bastah je s još jednim mladićem došao u kuću gdje je živjela s porodicom i njenog sina odveo u zatvor “iza zgrade policije u Vlasenici”. Svjedokinja tvrdi da je obilazila sina od sredine maja do početka jula, kada je i sama uhapšena i odvedena u logor Sušica, te da je tokom tog vremena “često viđala Bastaha kako izvodi ljude iz zatvora na prisilne radove”.

“Nakon uhićenja proveli smo jednu noć u Sušici, a sutradan Bastah je došao i odveo 10 muškaraca, a među njima i moga muža, kojeg nikada više nisam vidjela i koji još nije nađen”, prisjetila se svjedokinja. Nakon izlaska iz logora, prema iskazu prve svjedokinje, konvoj je krenuo ka Kladnju i tada je vidjela Bastaha “kako izlazi iz kamiona na putu”.

“Prišla sam mu jer sam znala da je bio kod moga sina i tražila od njega da ga sačuva, ali on mi se samo nasmijao i nije odgovorio. Nikada više nisam sina vidjela”, rekla je prva svjedokinja.

Druga svjedokinja je rekla da poznaje Bastaha otprije rata i da je skupa s prvom svjedokinjom “odvedena u logor Sušica”.

“Kada su došli da nas hapse, ljudi su imali maske preko glave, i maltretirali su nas. Kasnije, u samome logoru, bilo je i maltretiranja i izvođenja žena na silovanje, ali mene nisu nikada izvodili”, kazala je.

U toku unakrsnog ispitivanja optuženi Bastah je kazao da “apsolutno ne poznaje” drugu svjedokinju, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar.

Vezani članci