Sud BiH
0

Svjedokinja odbrane potvrdila da je Terzić bila izbjeglica u Hrvatskoj

FENA
U nastavku suđenja Albini Terzić zvanoj Nina, koja je optužena za zločin počinjen u Odžaku, svjedokinja odbrane je rekla da je optužena kao izbjeglica došla krajem aprila 1992. godine u Kutjevo u Hrvatskoj, a nakon mjesec i po se vratila u Odžak.

Svjedokinja Štefica Belaj, koja je 1991. i 1992. radila za Crveni križ u Kutjevu, prisjetila se 21. aprila 1992., kada su došle prve izbjeglice, među kojima je bila i optužena sa svojom majkom.

Kako je navela svjedokinja, optužena Terzić se sprijateljila s Marijom Mihalj, volonterkom Crvenog križa, i prešla kod nje živjeti, ali je lično dolazila po hranu koja je dijeljena izbjeglicama.

"Već drugi dan je prešla kod Marije, dok je njena mama ostala u jednom od domaćinstava gdje smo smještali izbjeglice, ali je Albina dolazila po hranu jer niko nije mogao ni za koga podizati hranu", objasnila je Štefica Belaj.

Dodala je da ju je mjesec i po nakon toga Marija Mihalj obavijestila da se Albina vratila u Odžak.

Tužilaštvo BiH tereti Albinu Terzić zvanu Nina, bivšu pripadnicu Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je od maja do jula 1992. učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i u tvornici "Strolit" u Odžaku.

Branitelj Tomislav Ljubić je u spis uložio materijalne dokaze, ne obrazlažući ih. Među dokazima odbrane je i iskaz Stoje Stanković, za koju su vještaci neuropsihijatri utvrdili da ima teško mentalno oboljenje, te da je vjerodostojnost njenog iskaza upitna.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, naglasio je da će se o vjerodostojnosti ovog iskaza očitovati u konačnici.

Odbrana je završila dokazni postupak, a nastavak suđenja je 22. maja 2012. kada će posredstvom videoveze biti ispitan svjedok Tužilaštva Mileta Šišljagić, javio je BIRN - Justice Report.