BiH
2

Svjedokinja na suđenju bivšim pripadnicima HOS-a govorila o torturi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je u augustu 1992. iz svoje kuće odvedena u Vojnu ambulantu u Mostaru, odakle je prebačena u logor Dretelj.

"To jutro, njih trojica su ušli u naš stan. Svi su bili u crnim uniformama i predstavili su se kao pripadnici HOS-a. Svekrva i ja smo bile same, dok je suprug s djecom ranije izišao iz Mostara. Rekli su da ponesem novac i zlato i da pođem s njima. Kombijem su me prebacili u Vojnu ambulantu u Mostaru. Bilo je to 3. augusta 1992.", kazala je Olga Škoro dajući iskaz kao svjedokinja Tužilaštva BiH.

Kako je ispričala, tri dana je ostala zatvorena u Vojnoj ambulanti, gdje su je pripadnici HOS-a “tukli i maltretirali”.

"Jednom su me izveli iz prostorije gdje je bilo smješteno nas sedmero, odveli u kancelariju i od mene tražili novac. Kako novca nisam mnogo imala, skinuli su me golu, maltretirali i ponižavali, i prijetili da će me tako golu tjerati da idem do kuće", objasnila je svjedokinja Škoro.

Na pitanje tužiteljice da li je tada bila silovana, svjedokinja je odgovorila da nije, ali da je tokom zatočeništva u Vojnoj ambulanti u Mostaru vidjela žene koje su noću izvodili i vraćali ih pred zoru.

Nakon tri dana, svjedokinja Škoro je zajedno sa zatočenicama iz Vojne ambulante prebačena u logor Dretelj, gdje ostaje do oktobra 1992.

"U hangaru, gdje su nas smjestili, bilo je oko 100 žena. Spavale smo na betonu i imale hranu dva puta dnevno. Jele smo iz jednog tanjira i kašike, jedna iza druge. Uglavnom smo prale i čistile. Nisu nas organizovano tukli, ali su u prolazu znali da udare bilo koju od nas", ispričala je Škoro.

Za zločine počinjene u Dretelju optuženi su nekadašnji pripadnici HOS-a Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

Po optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Kako je navedeno u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenje, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Tokom unakrsnog ispitavanja, svjedokinja Škoro je kazala da nikog od optuženih lično ne poznaje, ali da je za sva ta imena čula.

"Ne znam kako optuženi izgledaju i ne mogu vam reći da li sam ih u Dretelju vidjela ili ne. Nisam ih poznavala, ali ponavljam da sam o svima njima slušala u Dretelju od ljudi koji su tamo sa mnom bili zatočeni", objasnila je Škoro.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar, javlja BIRN - Justice Report.