BiH
0

Svjedok "W3": Vidio sam tijela ubijenih vojnika, pričalo se da ih je 'arap' ubio

FENA
Zaštićeni svjedok "W3" ispričao je danas svjedočeći u krivičnom predmetu protiv optuženog Šefika Alića da je u augustu 1995. kao komandir voda u bataljonu "Hamza" učestvovao u vojnoj operaciji "Oluja" i pri povlačenju sa zadatka naišao na tijela četvorice srpskih vojnika, koje je, kako je tada čuo od boraca ubio 'Arap'.
Svjedočenjem "W3" počeo je dokazni postupak optužbe u predmetu u kome se Šefik Alić tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ovaj svjedok je pred vijećem Suda BiH u Sarajevu svjedočio da je na početku operacije "Oluja", koja je imala odbrambeni zadatak protiv vojnika srpske vojske i bila vođena blizu granice Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, s grupom suboraca zarobio srpskog vojnika, razgovarao s njim i saznao da taj vojnik bježi "odozgo", "ni sam ne zna od koga i zašto". "W3" je sazao od ostalih boraca da ima još zarobljenih koji će ih odvesti da pokažu gdje je srpska komanda.

Ovaj svjedok se sjeća da je srpski vojnik zarobljen na šumskom putu te da ga je uspio zaštititi od Teufika, Arapa. Nakon što je Teufik kazao "daj ga meni", "W3" je to odbio i stao između njih dvojice.

"Osjećao sam da treba da ga zaštitim", kazao je danas.

Ipak, kada se kasnije tog dana povlačio s vojnog zadatka naišao je na tijela tog i još trojice srpskih vojnika. Vidio je da su ubijeni, a borci su tada kazali: Vidi što je 'Arap' pobio ove!

"Dobili smo naredbu da se vratimo s odbrambenih linija. Došao je komandir 3. voda Mirsad Mustafić i kazao da je poginuo Izet Nanić, komandant brigade. Kad sam se vraćao na raskršću u šumi vidio sam tijelo ovog i još trojice zarobljenika", kazao je "W3", dodajući kako nije puno obraćao pažnju na to jer su borci bili pod stresom zbog Nanićeve pogibije.



Prema riječima ovog svjedoka, kada je srpski vojnik zarobljen bilo je prisutno između 20 i 50 boraca. Bili su tu i komandant bataljona Asim Bajraktarević, njegov zamjenik Ago, te Šefik Alić "bezbjednjak". Zbog činjenice da su "svi bili na jednom mjestu kada je vojnik zarobljen", nije bilo, kazao je, potrebe da bilo koga od nadređenih obavještava o tom zarobljavanju. Sjeća se da je zarobljenik ostao "gore" kada je on krenuo u osiguranje odbrambenih linija, a da su ostali i komandiri drugih četa te između 50 i stotinu boraca.

Dženaza Izetu Naniću obavljena je sutradan, a niko od prisutnih više nije spominjao tijela ubijenih. "W3" se ne sjeća da je po povratku s dženaze vidio tijela ubijenih. Mogućim smatra da je njegov kontakt sa zarobljenim vojnikom snimljen jer je tada u neposrednoj blizini bio Meho, kamerman brigade, koji je "ostao gore" kada je on otišao na vojni zadatak.

Ovaj svjedok je danas kazao da mu nije poznato puno ime arapskog borca Teufika.

"Puno Teufikovo ime nije mi poznato. Čuo sam od drugih boraca da je bio i u drugim bitkama, s drugim jedinicama, a ja sam ga prvi i jedini put tada vidio", kazao je "W3".

Optužnica tereti Šefika Alića da je "za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji BiH i Republike Hrvatske između snaga Armije RBiH i Vojske srpske krajine u svojstvu pomoćnika komandanta bataljona 'Hamza', za bezbjednost, IV bataljona 505. brigade, koji je djelovao u sklopu 5. korpusa Armije RBiH, učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, podstrekavao njihova ubistva te propuštao poduzeti mjere da kazni počinitelje.

U optužnici je navedeno da su 5. augusta 1995. zarobljeni Mirko Devetak, Petar Stambolija, Pero Borosina i Branko Bašić.



Navodno su nakon izdavanja naredbe za povlačenje na kotu Hleb, zbog pogibije Izeta Nanića, komandanta brigade, sva četiri zarobljenika u društvu pripadnika bataljona "Hamza", uključujući optuženog i Teufika el-Harbija, odvedena do te kote gdje je El-Harbi "sva četiri zarobljenika ubio iz vatrenog oružja na način da su ubijeni jedan do drugog".

U optužnici stoji da je Šefik Alić svojim radnjama i propustima pokrenuo, počinio ili na drugi način podstrekavao i pomagao navedene zločine te je zbog svoje funkcije nadređenog odgovoran i za djela koja su počinili njegovi podređeni uključujući El-Harbija, nad kojim je imao stvarnu kontrolu.