{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok tvrdi da je napad u Tuzli uslijedio nakon pucanja u policiju

F
16.5.2008. u 16:07
0
0
Svjedok tvrdi da je napad u Tuzli uslijedio nakon pucanja u policiju
0
Svjedok tvrdi da je napad u Tuzli uslijedio nakon pucanja u policiju
Na suđenju Iliji Jurišiću, optuženom za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, u petak je svjedočio nekadašnji pomoćnik komandanta tuzlanske kasarne Abdulah Mandžo, koji je rekao kako se pričalo da je napad na kolonu uslijedio poslije pucanja u policajca koji je bio u špaliru.
Jurišić se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a BiH i kao visoki starješina u SDB-u angažiran na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzla izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA, kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na današnjem glavnom pretresu Mandžo je kazao da je poslije napada na kolonu jedan vojnik pričao da su rezervisti prilikom odlaska pucali u zrak, da je jedan "spustio" pušku i pogodio policajca koji je bio u špaliru i da su zatim čuli razgovor toki-vokijem policajaca sa svojom komandom, koju su obavijestili da na njih pucaju, pa su dobili odobrenje da i oni otvore vatru.

Mandžo je rekao da je 14. maja 1992. godine bio na zadatku da provede kolonu vojnika za Srbiju, da ga je sutradan, kada je spavao u kasarni, oko 14 sati probudila pucnjava, dodavši da se pucalo iz pravca naselja Solane i bolnice i da je o tome obavijestio komandanta Mileta Dubajića.

O evakuaciji vojske Mandžo je kazao da je Dubajić postigao dogovor s tadašnjim predsjednikom općine Tuzla Selimom Bešlagićem i da su kada je kolona krenula, na čelu i začelju bila policijska kola, ali da ne zna ko je u njima bio.

Prema svjedočenju, Dubajić je bio iza policijskih kola, a on (Mandžo) na početku kolone u civilnim kolima jer "u kasarni više nije bilo vojnih vozila".

Kada su došli do Siminog Hana, mještani su ih, rekao je Dubajić, zaustavili i obavijestili da je kolona napadnuta, da se sa Dubajićem vratio u selo Požarna, gdje je komandant pokušavao da sazna što se dogodilo.

Poslije dva dana, rekao je svjedok, on i još pet starješina su dobili odobrenje da prijeđu u Srbiju, što su i učinili zajedno sa još nekim vojnicima.

Na pitanje članova sudskog vijeća da li je u koloni bilo i civila, Mandžo je potvrdio i objasnio da su to bili Srbi koji su se priključili koloni, jer su se plašili da ostanu u Tuzli poslije odlaska vojske, kao i da se poslije pričalo da je između 100 i 400 civila poginulo, prenio je Tanjug.

Suđenje će biti nastavljeno 11. juna, saslušavanjem svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: