BIRN
0

Svjedok tužilaštva nije prepoznao Mladena Drljaču

FENA
Svjedok Tužilaštva Hamdija Balkić koji tvrdi da je uhapšen krajem aprila 1992. i zajedno s braćom i ocem odveden u osnovnu školu u Jasenici gdje ga je, kako je kazao, tokom zatočeništva ispitivao sudija Mladen Drljača, nije u sudnici prepoznao Drljaču.

Izjavio je da su "jedan po jedan odvođeni u muzej u Jasenici, koji je tada bio pretvoren u srpski ratni vojni sud" te da je tamo zatekao Dmitra Ciganovića i sudiju Drljaču.

"Na stolu su stajali neki noževi i mačevi. Pitali su me da li smo time htjeli Srbe klati. Nakon ispitivanja dobio sam odluku u kojoj stoji da nisam kriv", kazao je Balkić i dodao da je nakon "presude" prebačen u Osnovnu školu "Petar Kočić".

Balkić je rekao i da mu je "odluku suda" pročitao "nepoznati gospodin" čije je ime saznao naknadno od drugih zatvorenika, a koji su mu kazali da je to Drljača.

Tužilaštvo tereti Mladena Drljaču, Gojka Kličkovića i Jovana Ostojića da su tokom 1991. i 1992. učestvovali u zločinima počinjenim nad Bošnjacima s područja Bosanske Krupe.

Drljača se tereti da je tokom 1992. bio predsjedavajući sudija Privremenog vojnog suda u Jasenici. Ime Dmitra Ciganovića spominje se u optužnici protiv Kličkovića kao saučesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje "Srpske opštine Bosanska Krupa kao područja u potpunosti naseljenog Srbima".

"Tokom zatočenja u Osnovnoj školi 'Petar Kočić' odvođeni smo na čišćenje grada Krupe svaki dan. Jednom prilikom su nas sedmoricu odveli u bolnicu i tamo nas pretukli, a morali smo pjevati i različite pjesme", kazao je Balkić.

Balkić je oslobođen u razmjeni tokom 1992., ali se nije mogao sjetiti datuma kada se to desilo.

Nastavak suđenja je u utorak, 19. augusta kada će Tužilaštvo saslušati dva svjedoka, javio je danas BIRN.