{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok tužilaštva nije prepoznao Mladena Drljaču

F
18.8.2008. u 15:52
0
0
Svjedok tužilaštva nije prepoznao Mladena Drljaču
0
Svjedok tužilaštva nije prepoznao Mladena Drljaču
Svjedok Tužilaštva Hamdija Balkić koji tvrdi da je uhapšen krajem aprila 1992. i zajedno s braćom i ocem odveden u osnovnu školu u Jasenici gdje ga je, kako je kazao, tokom zatočeništva ispitivao sudija Mladen Drljača, nije u sudnici prepoznao Drljaču.
Izjavio je da su "jedan po jedan odvođeni u muzej u Jasenici, koji je tada bio pretvoren u srpski ratni vojni sud" te da je tamo zatekao Dmitra Ciganovića i sudiju Drljaču.

"Na stolu su stajali neki noževi i mačevi. Pitali su me da li smo time htjeli Srbe klati. Nakon ispitivanja dobio sam odluku u kojoj stoji da nisam kriv", kazao je Balkić i dodao da je nakon "presude" prebačen u Osnovnu školu "Petar Kočić".

Balkić je rekao i da mu je "odluku suda" pročitao "nepoznati gospodin" čije je ime saznao naknadno od drugih zatvorenika, a koji su mu kazali da je to Drljača.

Tužilaštvo tereti Mladena Drljaču, Gojka Kličkovića i Jovana Ostojića da su tokom 1991. i 1992. učestvovali u zločinima počinjenim nad Bošnjacima s područja Bosanske Krupe.

Drljača se tereti da je tokom 1992. bio predsjedavajući sudija Privremenog vojnog suda u Jasenici. Ime Dmitra Ciganovića spominje se u optužnici protiv Kličkovića kao saučesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje "Srpske opštine Bosanska Krupa kao područja u potpunosti naseljenog Srbima".

"Tokom zatočenja u Osnovnoj školi 'Petar Kočić' odvođeni smo na čišćenje grada Krupe svaki dan. Jednom prilikom su nas sedmoricu odveli u bolnicu i tamo nas pretukli, a morali smo pjevati i različite pjesme", kazao je Balkić.

Balkić je oslobođen u razmjeni tokom 1992., ali se nije mogao sjetiti datuma kada se to desilo.

Nastavak suđenja je u utorak, 19. augusta kada će Tužilaštvo saslušati dva svjedoka, javio je danas BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: