Sud BiH
0

Svjedok prisustvovao ubijanju oko 1.000 zarobljenika u Kravici

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH u slučaju Željka Ivanovića osumnjičenog za učestvovanje u ubistvima više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge u Kravici Ilija Nikolić ispričao je danas na Sudu BiH da je vidio ubijanja u hangaru koja su se desila 13. jula 1995.

Nikolić je kazao da je tog jutra, s prijateljem, krenuo iz Bratunca u posjet rodbini u mjestu Milići te da ih je na putu, kraj sela Sandići, zaustavila naoružana policijska patrola u maskirnim uniformama koja ih nije pustila da prođu.

Nakon zaustavljanja u Sandićima, Nikolić je na livadi vidio i oko 200 muškaraca u civilnim odijelima koje su čuvali naoružani ljudi u maskirnim kombinezonima.

Pošto nisu dobili dozvolu da krenu putem prema Milićima, Nikolić i izvjesni "prijatelj Milo" krenuli su u Kravicu, u Zemljoradničku zadrugu, u posjet Nikolićevom bratu Jovanu

Nikolić je ispričao da je pri samom dolasku vidio grupu civila koje su naoružani policajci uvodili u hangar te da se u tom trenutku "dogodio incident".

"Stajao sam kod upravne zgrade s bratom. Bili smo blizu hangara i vidio sam ljude koji su dolazili u koloni. Policija ih je čuvala s uperenim puškama. Jedan od civila iz kolone pokušao je policajacu da otme pušku i u tom trenutku je počeo haos", ispričao je svjedok rekavši da su nakon toga naoružani policajci napravili polukrug i počeli da pucaju u hangar u kojem su se nalazili dovedeni civili.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Ivanovića da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 13. jula 1995. učestvovao u ubistvima više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Optužnica navodi da je, nakon zatvaranja zarobljenika, zajedno s ostalim pripadnicima Drugog odreda, stao u polukrug, iz kojeg je otvorena vatra na zatvorenike u hangaru.

Prema optužnici, Ivanović je učestvovao u sprovođenju kolone u kojoj je bilo više od hiljadu Bošnjaka, od Sandića do hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Tokom svjedočenja, Ilija Nikolić je napomenuo da je pucnjava trajala i narednih 15 minuta. Nekoliko dana kasnije, 17. jula 1995., kazao je, na putu prema Kravici vidio je iskopanu rupu i "pretpostavio" da su tu trebali biti zakopani ubijeni civili iz hangara.

Tokom unakrsnog ispitivanja Nikolić je naveo da optuženog Ivanovića ne zna te da ga nije vidio 13. jula 1995. u Kravici, prenosi BIRN-Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar 2009. kada će Tužilaštvo ispitati još dva svjedoka,