|

Svjedok prisustvovao ubijanju oko 1.000 zarobljenika u Kravici

Svjedok prisustvovao ubijanju oko 1.000 zarobljenika u Kravici
0
F
FENA
12.11.2009. u 18:33
4
komentara
0

dijeljenja
Svjedok prisustvovao ubijanju oko 1.000 zarobljenika u Kravici
Svjedok Tužilaštva BiH u slučaju Željka Ivanovića osumnjičenog za učestvovanje u ubistvima više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge u Kravici Ilija Nikolić ispričao je danas na Sudu BiH da je vidio ubijanja u hangaru koja su se desila 13. jula 1995.
Nikolić je kazao da je tog jutra, s prijateljem, krenuo iz Bratunca u posjet rodbini u mjestu Milići te da ih je na putu, kraj sela Sandići, zaustavila naoružana policijska patrola u maskirnim uniformama koja ih nije pustila da prođu.

Nakon zaustavljanja u Sandićima, Nikolić je na livadi vidio i oko 200 muškaraca u civilnim odijelima koje su čuvali naoružani ljudi u maskirnim kombinezonima.

Pošto nisu dobili dozvolu da krenu putem prema Milićima, Nikolić i izvjesni "prijatelj Milo" krenuli su u Kravicu, u Zemljoradničku zadrugu, u posjet Nikolićevom bratu Jovanu

Nikolić je ispričao da je pri samom dolasku vidio grupu civila koje su naoružani policajci uvodili u hangar te da se u tom trenutku "dogodio incident".

"Stajao sam kod upravne zgrade s bratom. Bili smo blizu hangara i vidio sam ljude koji su dolazili u koloni. Policija ih je čuvala s uperenim puškama. Jedan od civila iz kolone pokušao je policajacu da otme pušku i u tom trenutku je počeo haos", ispričao je svjedok rekavši da su nakon toga naoružani policajci napravili polukrug i počeli da pucaju u hangar u kojem su se nalazili dovedeni civili.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Ivanovića da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 13. jula 1995. učestvovao u ubistvima više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Optužnica navodi da je, nakon zatvaranja zarobljenika, zajedno s ostalim pripadnicima Drugog odreda, stao u polukrug, iz kojeg je otvorena vatra na zatvorenike u hangaru.

Prema optužnici, Ivanović je učestvovao u sprovođenju kolone u kojoj je bilo više od hiljadu Bošnjaka, od Sandića do hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Tokom svjedočenja, Ilija Nikolić je napomenuo da je pucnjava trajala i narednih 15 minuta. Nekoliko dana kasnije, 17. jula 1995., kazao je, na putu prema Kravici vidio je iskopanu rupu i "pretpostavio" da su tu trebali biti zakopani ubijeni civili iz hangara.

Tokom unakrsnog ispitivanja Nikolić je naveo da optuženog Ivanovića ne zna te da ga nije vidio 13. jula 1995. u Kravici, prenosi BIRN-Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar 2009. kada će Tužilaštvo ispitati još dva svjedoka,
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...