Korićanske stijene
0

Svjedok prepoznao u sudnici optuženog Škrbića

FENA
Zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine KO18, koji je preživio strijeljanje na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, prepoznao je danas u sudnici Suda BiH trećeoptuženog, Milorada Škrbića, kao jednog od "vojnika u plavim maskirnim uniformama".

KO18 je ispričao da je od 26. maja do 21. augusta 1992. bio u logoru Trnopolje kada su došla četiri autobusa u koje je "uguran zajedno s ostalim logorašima".

Vojnici u plavim maskirnim uniformama su, kazao je, bili glavni i davali su naredbe ko šta da radi. Među njima je svjedok vidio Milorada Škrbića, kojeg je prepoznao i u sudnici.

"Poznajem ga iz Prijedora i vidim ga. Primijetio sam ga kada su došli po nas u logor Trnopolje. Bio je u plavoj maskirnoj uniformi", kazao je svjedok, ali se nije mogao sjetiti da li je Škrbića više viđao tog dana.

Zaštićeni svjedok KO18 je iskaz dao kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Zoranu Babiću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, optuženima za strijeljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić 21. augusta 1992. godine. Muškarci su prethodno izdvojeni iz konvoja koji se kretao iz Prijedora prema Travniku. Tužilaštvo smatra da su Babić, Radaković, Škrbić i Stojnić bili pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, dok je Dušan Janković, prema optužnici, bio komandir SJB-a.

KO18 se prisjetio zaustavljanja u Kozarcu gdje su se autobusima iz Trnopolja priključila ostala vozila iz Prijedora. Na čestim stajanjima poslije Banje Luke naoružani pratilac u sivomaslinastoj uniformi je od putnika tražio novac i vrijednosti, ali svjedok je najviše govorio o posljednjem zaustavljanju.

"Na zaustavljanju pored neke rijeke svi smo izašli da se osvježimo, a kad smo se vraćali, vidio sam ove plavce kako postrojavaju ljude. Pokušao sam da uđem u autobus, ali su mi plavci rekli da stanem u stroj. Stajao sam pognute glave dok nije došla komanda da uđemo u autobuse. Rekli su nam da idemo u razmjenu", kazao je KO18.

Nakon što su ušli u autobuse, krenuli su dalje, ali se, ispričao ej svjedok, motor vrlo brzo ugasio, nakon čega je začuo zvuk mitraljeza.

"Bili smo u autobusu dok se nije utišao taj mitraljez. Onda su se otvorila prednja vrata i neko je rekao trojici putnika da izađu. Nisam vidio tu osobu koja je ušla. Izašli su vani, a zatim se čula pucnjava. Tako su to radili cijelo vrijeme", ispričao je KO18.

Svjedok je kazao da je "red došao i na njega". Nakon što je izašao iz autobusa na zadnja vrata, ponovo je ugledao plavce. Sa strane ih je bilo pet, a prema provaliji su stajala još trojica.

"Kretao sam se prema njima i stali smo ispred. Gledali smo se u lice. Bilo je kao u filmu. Mislio sam da taj momak ispred neće pucati u mene. Bio je simpatičan. Onda su nam uz psovke naredili da se okrenemo i osjetio sam kako sam pogođen u lijevo rame i pao sma nedaleko od mjesta na kome sam strijeljan", kazao je.

Svjedok je s ostalim preživjelim žrtvama proveo nekoliko dana u blizini rijeke, a zatim je bio sam u šumi, gdje su ga našli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) te odveli u bolnicu u Jajce, zatim u Fojnicu.

Prema navodima optužnice, na planini Vlašić su muškarci u dva autobusa izdvojeni iz konvoja, odvezeni do Korićanskih stijena, gdje im je naređeno da kleknu na rub litice, a zatim su pripadnici Interventnog voda na njih pucali iz vatrenog oružja, prenio je BIRN.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.