{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok P6 dao iskaz na suđenju Palemišu i Periću

F
16.3.2009. u 18:38
0
0
Svjedok P6 dao iskaz na suđenju Palemišu i Periću
0
Svjedok P6 dao iskaz na suđenju Palemišu i Periću
P6, svjedok Tužilaštva BiH koji je iskaz dao na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, opisao je kako je preživio zatočenje i strijeljanje "između 1000 i 1500 Bošnjaka u Branjevu“.
Pelemiša i Perića, bivše pripadnike Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Državno tužilaštvo tereti da su 15. i 16. jula 1995. godine “planirali, naredili i pomagali” ubistva oko 1.200 Srebreničana koji su prvobitno bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici, kao i ubistva oko 600 muškaraca zatvorenih u Domu Pilica, općina Zvornik.

Prema iskazu svjedoka P6, čije je svjedočenje javnost slušala iz druge prostorije, nakon "pada Srebrenice“ 11. jula 1995. godine, oko 30.000 Bošnjaka smješteno je u blizinu centra UNPROFOR-a u Potočarima. Na tom prostoru, dodao je on, proveo je dvije noći, te je bio svjedok "strahota i izvođenja nekih od ljudi“, nakon čega je 13. jula "sav bošnjački narod izveden i izmješten“.

-Prošli smo dvije barikade, a na drugoj bila je srpska vojska koja nas je odvajala u jednu kuću. Kada se kuća napunila muškaraca, onda su nas autobusom odveli u Bratunac u školu 'Vuk Karadžić', kazao je P6.

Svjedok je u sudnici kazao da je u školi ostao "dva dana i dvije noći“ skupa sa oko 150 civila, te da im hrana za to vrijeme nije nikako dovožena.

-Čim smo ušli jedan vojnik je teško pretukao kundakom puške jednog od zatvorenika. Poslije toga non stop, bilo dan ili noć, izvodili su ljude. Čulo se jaukanje, nekada rafali. To nije mogla samo jedna grupa raditi, jer su morale smjene postojati, istakao je P6.

Nakon dva dana u Bratuncu, prema iskazu svjedoka, cijela grupa izmještena je autobusom preko Zvornika i Srbije, do "Doma kulture ili škole u Pilici“.

-U toj školi smo proveli također dva dana, tamo je isto bilo izvođenja bio dan ili noć. Stalno smo čuli jaukanje i pomaganje. Sve vam mogu opisati, ali avazi i glasovi koje sam tamo čuo su neopisivi. To su zaista zvukovi mučenja. Vani bi se nekada čuli rafali, nismo znali šta se dešava jer kad bi neko pogledao kroz prozor zapucali bi odozdo, kazao je svjedok i dodao da su zatvorenici imali između 50 i 80 godina.

Kako je svjedok rekao, nakon dva dana "srpski vojnici su pokupili sve zatvorenike“ i svezane ih odveli do "brežuljka u Branjevu“, gdje su ih u kolonama po 25 vodili do jame i strijeljali.

-Ja sam bio u drugoj koloni, vodili su nas istom stazom kao i prvu, odakle smo čuli rafale. Prvo su nam naredili da stanemo do mrtvaca iz prve grupe, zatim da okrenemo leđa, a onda je rafal samo sasjekao. Čuo sam kako tijela padaju, i ja sam pao, ali nisam pogođen, rekao je svjedok.

Kako je kazao, na tom prostoru je ležao i vidio kako srpski vojnici dovode i strijeljeju "šest ili sedam grupa po 25 ljudi“, a zatim se "šunjajući“ uspio izvući do obližnje šume. Usput je vidio "oko 1.000 do 1.500 tijela“.

Nakon desetak dana sakrivanja po šumama na prostoru Pilice, kazao je P6, predao se srpskim vojnicima i 26. jula 1995. godine "odveden u logor Batković“.

Unakrsno ispitivanje svjedoka P6 zakazano je za 25. mart, javio je danas BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: