Svjedočenje u Sudu BiH
0

Svjedok odbrane optužene i danas smatra prijateljima

FENA
Zajednički svjedok odbrana za optuženog Radoju Lalovića i Soniboja Škiljevića, koje Tužilaštvo BiH tereti za dešavanja u KPD-u “Butmir” na Kuli kraj Sarajeva, u kojem su bili zatvoreni muškarci, žene i djeca, kazao da ih obojicu i danas smatra prijateljima.

Ahmo Elezović je s optuženim Lalovićem i Škiljevićem radio do aprila 1992. u Kazneno-popravnom domu Kula, prenosi BIRN - Justice report.

Pred vijećem Suda BiH u Sarajevu danas je Elezović govorio o karakteru optuženih, dok je o tome šta se događalo na Kuli nakon aprila 1992. kazao da ništa ne zna.

U optužnici se navodi da je Lalović do kraja 1992. bio upravnik KPD "Kula", a njegov zamjenik bio je Soniboj Škiljević, koji je od decembra 1992. do kraja 1995. i sam obavljao funkciju upravnika.

Zatočeni u Kuli, prema optužnici, “držani su u nehumanim uvjetima i odvođeni na prinudne radove”.

"Početkom aprila otišao sam na posao u Kulu. Od ostalih radnika samo je došao Soniboj Škiljević. Rekli su nam da se neki nepoznati tipovi muhaju okolo. Ubacili smo vozila u krug Kule i otišli kući. Sutradan sam zajedno sa Škiljevićem krenuo na posao i vidio tenkove u blizini Kule, koji su bili okrenuti prema aerodromu", ispričao je Elezović.

Kada je sa Škiljevićem došao na Kulu, u njih je, nastavio je svjedok, čovjek u vojnoj uniformi uperio pušku. Elezović je pojasnio da je Škiljević razgovarao s njim, moleći ga da uđu i uzmu privatna vozila. Nakon što je taj čovjek nekoga pitao, svjedok i optuženi su uzeli vozila i otišli kući. Elezović kaže da više nije dolazio na posao i nije viđao optuženog.

"Nekad polovinom rata, čuo sam se sa Škiljevićem i tražio da nam pošalje radne knjižice. On je to uredno uradio. Smatram to kolegijalnim", dodao je ovaj svjedok.

Malko Koroman, zajednički svjedok odbrana, ispričao je kako je pomogao Rešadu Brdariću da napusti Kulu, gdje je bio zatvoren.

"Došli su mi Brdarićevi roditelji, koje poznajem jer smo komšije iz naselja Podgrab. Rekli su mi da im je sin zarobljen. To je bilo sredinom maja 1992. Nazvao sam i razgovarao s pukovnikom Tomosilavom ili Tomom Šipčićem, jer je tim zatvorom upravljala vojska. Tražio sam da ga niko ne dira, da mu dadnu hrane i da ga razmijene. Tako je i bilo", kazao je Koroman.

On je tada bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Pale, a na Kulu, kaže, otišao je nekad u septembru ili oktobru 1992.

"Znao sam da vojska rukovodi zatvorima dok se nije uspostavio neki sistem. Van svih mojih domena bilo je da razmišljam kako radi Kazneno-popravni dom Kula", Koromanove su riječi.

Obojicu optuženih svjedok je upoznao u ratnim dešavanjima i smatra da "ne bi uradili ništa suprotno datim propisima".

Svjedok ističe da bi "obje ruke založio u vatru za obojicu optuženih".

Suđenje se nastavlja 15. oktobra.