Suđenje Miodragu Nikačeviću
0

Svjedok odbio dati iskaz

FENA
Nuradin Aščerić, ljekar- ginekolog, kojeg je pozvala odbrana Miodraga Nikačevića, odbio je dati iskaz na Sudu BiH bez prisustva svog advokata, prenosi danas BIRN.

Aščerić će se pred Sudom BiH ponovo pojaviti 4. novembra, kada će s njim biti advokat.

Nakon što je dao svoje lične podatke i pročitao zakletvu, Aščerić je zatražio dozvolu da se obrati Sudu da bi pojasnio zbog čega ne želi da svjedoči.

  • Od kada je za ubistvo 144 čovjeka kod Ključa osuđen čovjek na sedam godina..., počeo je Aščerić, ali ga je prekinuo Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekavši da to nema nikakve veze s onim zbog čega je pozvan da svjedoči.

Aščerić je govorio o presudi Marku Samardžiji, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina na području Ključa.

  • Nemam povjerenja biti uključen u takva suđenja, insistirao je vještak.

Svjedok je iskaz trebao dati u korist Miodraga Nikačevića, bivšeg policajca iz Foče koji je optužen za silovanje dviju žena u ovom gradu te odvođenje jedne osobe u Kazneno-popravni dom Foča.

Dajući lične podatke, Aščerić nije javno želio reći svoju adresu i mjesto zaposlenja "iz sigurnosnih razloga".

Sudu je obrazložio da je nakon svjedočenja "protiv Gojka Jankovića" dobivao telefonske pozive od njegove supruge u kasnim noćnim satima.

Gojko Janković je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 34 godine zatvora zbog zločina u Foči.

Aščerić je dodatno zatražio od Suda da se za njegovo sljedeće pojavljivanje "uplati honorar u visini dnevnice advokata" i to fondaciji za školovanje djece šehida.

Sud je na ovom ročištu prihvatio prijedlog odbrane da sasluša tri dodatna svjedoka, smatrajući to "opravdanim".