BiH
3

Svjedok na suđenju Miletu Puljiću: Bili smo igračke za vojnike

Klix.ba
Mile Puljić
Mile Puljić
Na suđenju Miletu Puljiću, pet svjedoka Optužbe je govorilo o stradanju zatočenika iz Heliodroma koji su 1993. godine vođeni na prinudne radove u Šantićevu ulicu.

Nerzad Hrnjica je ispričao da su ga vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili u maju 1993. godine i sproveli na Heliodrom. Tamo je, kako je rekao, preživio torturu, maltretiranje i udaranje.

“Bili smo igračke za vojnike. Dobijali smo degenek svakodnevno”, kazao je svjedok i dodao da je skoro svaki dan bio primoran da ide na prinudne radove. “U Šantićevoj ulici sam bio oko 20 puta. Pravili smo tranšeje, probijali rupe za puške. Dosta puta su nas gurali u živi štit”, rekao je Hrnjica.

On je napomenuo da ga je jedne prilike vojnik HVO-a upucao u grudni koš jer je odbio da ide u zapaljenu kuću i da iz nje vadi stvari.

Iskaz je dao i svjedok S-16, koji je ispričao da je iz Heliodroma nekoliko puta odvođen na prinudne radove u Šantićevu ulicu.

“Bilo je opasno biti u toj ulici jer je ona bila linija razgraničenja i od Armije BiH smo bili udaljeni oko 15 metara… Jedno jutro, dok smo dolje pravili bunker, jedan zatočenik bio je ranjen snajperom. Nakon 15 minuta, čujem zujanje. Mene je metak okrznuo, ali je usmrtio Adisa Brkovića, za kojeg sam poslije saznao da je imao svega 23 godine i da je tek bio dobio bebu”, kazao je svjedok.

On je dodao kako im bojovnici, uprkos snajperskoj pucnjavi, nisu dali da prestanu s radovima.

Miletu Puljiću, bivšem komandantu Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da je od maja 1993. do marta 1994. godine zahtijevao da se zatvorenici iz Heliodroma odvode na prinudne radove i u živi štit. U ovim aktivnostima 11 ljudi je poginulo, 73 ranjeno, a 15 njih su fizički zlostavljali pripadnici Druge bojne.

Svjedoci Sabrija Ćatović, Sašo Lulić i Osman Količić su ispričali da su tokom zatočeništva u logoru Heliodrom također bili odvođeni na prinudne radove u Šantićevu ulicu, koja je, kako je rekao Količić, bila u zoni odgovornosti Druge bojne brigade HVO-a.

Ostali svjedoci uglavnom nisu znali u čijoj zoni odgovornosti je bila Šantićeva ulica.

Sva petorica svjedoka su izjavili da će uputiti imovinskopravni zahtjev ukoliko se utvrdi krivica optuženog.

“Bilo bi lijepo da dobijem naknadu za pretrpljene boli. Ali najprije tražim da se utvrdi krivica i odgovornost za ono što se desilo”, kazao je svjedok Lulić. Nastavak suđenja bit će naknadno utvrđen, prenosi BIRN - Justice Report.