Nastavljeno suđenje
0

Svjedok: Karadžić i Krajišnik su bili prvaci SDS-a

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Nakon više od dva mjeseca pauze, suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je saslušanjem Radomira Kezunovića, koji je rekao da su 1992. godine pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS) na općinskom nivou dobijali naredbe od Glavnog odbora stranke, javlja Birn Justice Report

Kezunović, koji je od 1990. do aprila 1992. godine bio predsjednik Izvršnog odbora Općine Ilidža, rekao je tokom svjedočenja pred Haškim tribunalom da su Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik bili “prvaci SDS-a” koji su “utvrđivali politiku” stranke na općinskom nivou.

“Unutar i između različitih nivoa SDS-a, instrukcije su se prenosile usmeno, odozgo prema dole. Informisanje od rukovodstva stranke je išlo preko Neđeljka Prstojevića i drugih koji su boravili na sastancima s Karadžićem. Prstojević je onda dolazio na Ilidžu i obavještavali su nas na formalnim i neformalnim sastancima šta su aktivnosti”, rekao je Kezunović.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike Srpske (RS), pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone s područja 20 općina u BiH, među kojima i Ilidže.

Krajišnik, bivši član Glavnog odbora SDS-a, koji se spominje u optužnici protiv Karadžića kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, 2009. je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina zatvora. Prstojević, bivši predsjednik Srpske općine Ilidža, svjedočio je na suđenju Karadžiću u martu ove godine.

Kezunović je rekao da je Glavni odbor SDS-a “utvrđivao politiku i ostvarivao namjere stranke”, ali da se najčešće nije miješao u “kadrovske probleme opštinskog nivoa”.

“Na moj zahtjev su u Izvršni odbor Ilidže ubačeni i nestranački ljudi, koji su u prethodnim odborima vršili te aktivnosti i ja sam ih zbog kompetentnosti zadržao, i dobio sam podršku SDS-a u tom smislu”, rekao je Kezunović, dodavši da nije bio član SDS-a 1992. godine.

Prema Kezunoviću, početkom 1992. godine na području općine Ilidža vladala je “haotična situacija” zbog velikog broja izbjeglica i paravojnih formacija.

“Viđao sam različite uniforme, sve dok policija i Vojska Republike Srpske (VRS) nisu počele raditi punim intenzitetom, i tada je paravojnih snaga bilo sve manje i manje, da bi na kraju skroz nestale”, kazao je svjedok.

Kezunović je rekao da su 22. aprila 1992. godine “muslimanske snage” izvršile napad na općinu Ilidža, kada je ubijeno 11 osoba.

“Stanje na Ilidži, upoređujući sa stanjem u Sarajevu, koje je bilo pod opsadom, za stanovništvo je bilo skoro identično jer je bilo snajperisanja, granatiranja... Ja sam tome bio izložen, i čak broj žrtava od oko hiljadu poginule djece i civila govori da je ta cjelokupna situacija bila skoro identična ili ista kao i u Sarajevu pod opsadom”, kazao je Kezunović.

Naredno ročište zakazano je za 1. juni ove godine.