{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok Danilo Đorem "ništa" nije vidio

F
25.8.2008. u 18:25
0
0
Svjedok Danilo Đorem "ništa" nije vidio
0
Svjedok Danilo Đorem "ništa" nije vidio
Danilo Đorem, svjedok Tužilaštva, bivši pripadnik rezervnog sastava policije u Kalinoviku, Sudskom vijeću je ispričao da se o silovanju žena u Osnovnoj školi "Miladin Radojević" moglo čuti "u razgovoru po čaršiji".
"Mi nismo znali šta se dešavalo tim ženama. Jeste se pričalo o silovanjima, ali to je 'čula-kazala', nisam vidio očima", rekao je Đorem, koji je 1992. godine stražario ispred ove škole, u kojoj su bile zatvorene Bošnjakinje iz Gacka i Kalinovika.

Đorem je iskaz dao na suđenju Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene na području općine Kalinovik.

Svjedok je ispričao da su u školi prije dolaska žena iz Gacka boravili muškarci iz sela Jeleč, koji su potom odvedeni u Barutni magacin.

Prema navodima optužnice, pripadnici vojske i policije pod komandom Bundala i Zeljaje su u maju 1992. godine zatvorili grupu muškaraca iz sela Jeleč u Osnovnu školu "Miladin Radojević", koji su potom boravili i u "logoru Barutni magacin". Tužilaštvo smatra da je Bundalo u to vrijeme bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, a Aškraba nadzornik logora “Barutni magacin”.

Đorem je još ispričao da je po naređenju Boška Govedarice, načelnika policije, morao privoditi žene Bošnjakinje iz sela Jelašci u školu.

"On me je natjerao na kamion sa drugima, da dovedemo žene iz Jelašca. Žene i starci su dovedeni u školu i opet smo mi bili u obezbjeđenju. Ne znam kakvi su im uslovi bili, nisam ulazio gore. Znam da su paravojne formacije ulazile povremeno kod žena, ali u mojoj smjeni toga nije bilo", rekao je Đorem i dodao da je "čuo" kako je u školi bilo i smrtnih slučajeva, ali "meni nije poznato nijedno ime".

Svjedok je rekao da je sve vrijeme boravka zatvorenika u školi, policija, kojoj je i on pripadao, bila na straži, ali "ne zna" ko je pravio raspored straže.

U izjavi koju je svjedok davao u Tužilaštvu u oktobru 2007. godine, Đorem je rekao kako je o svim problemima u školi "pričao sa Govedaricom i Zeljajom". Na ovom ročištu svjedok je negirao tu tvrdnju, ističući kako se ne sjeća da je spominjao Zeljaju.

Nakon insistiranja Tužioca, ali i Sudskog vijeća, svjedok je rekao: "Pa eto neka bude da sam rekao i Zeljaja".

Suđenje se nastavlja 29. augusta, za kada su pozvana dva nova svjedoka

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: