Tužilaštvo BiH
0

Svjedok Danilo Đorem "ništa" nije vidio

FENA
Danilo Đorem, svjedok Tužilaštva, bivši pripadnik rezervnog sastava policije u Kalinoviku, Sudskom vijeću je ispričao da se o silovanju žena u Osnovnoj školi "Miladin Radojević" moglo čuti "u razgovoru po čaršiji".

"Mi nismo znali šta se dešavalo tim ženama. Jeste se pričalo o silovanjima, ali to je 'čula-kazala', nisam vidio očima", rekao je Đorem, koji je 1992. godine stražario ispred ove škole, u kojoj su bile zatvorene Bošnjakinje iz Gacka i Kalinovika.

Đorem je iskaz dao na suđenju Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene na području općine Kalinovik.

Svjedok je ispričao da su u školi prije dolaska žena iz Gacka boravili muškarci iz sela Jeleč, koji su potom odvedeni u Barutni magacin.

Prema navodima optužnice, pripadnici vojske i policije pod komandom Bundala i Zeljaje su u maju 1992. godine zatvorili grupu muškaraca iz sela Jeleč u Osnovnu školu "Miladin Radojević", koji su potom boravili i u "logoru Barutni magacin". Tužilaštvo smatra da je Bundalo u to vrijeme bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, a Aškraba nadzornik logora “Barutni magacin”.

Đorem je još ispričao da je po naređenju Boška Govedarice, načelnika policije, morao privoditi žene Bošnjakinje iz sela Jelašci u školu.

"On me je natjerao na kamion sa drugima, da dovedemo žene iz Jelašca. Žene i starci su dovedeni u školu i opet smo mi bili u obezbjeđenju. Ne znam kakvi su im uslovi bili, nisam ulazio gore. Znam da su paravojne formacije ulazile povremeno kod žena, ali u mojoj smjeni toga nije bilo", rekao je Đorem i dodao da je "čuo" kako je u školi bilo i smrtnih slučajeva, ali "meni nije poznato nijedno ime".

Svjedok je rekao da je sve vrijeme boravka zatvorenika u školi, policija, kojoj je i on pripadao, bila na straži, ali "ne zna" ko je pravio raspored straže.

U izjavi koju je svjedok davao u Tužilaštvu u oktobru 2007. godine, Đorem je rekao kako je o svim problemima u školi "pričao sa Govedaricom i Zeljajom". Na ovom ročištu svjedok je negirao tu tvrdnju, ističući kako se ne sjeća da je spominjao Zeljaju.

Nakon insistiranja Tužioca, ali i Sudskog vijeća, svjedok je rekao: "Pa eto neka bude da sam rekao i Zeljaja".

Suđenje se nastavlja 29. augusta, za kada su pozvana dva nova svjedoka