{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočio pratilac konvoja iz Nevesinja

F
25.8.2008. u 13:58
0
0
Svjedočio pratilac konvoja iz Nevesinja
0
Svjedočio pratilac konvoja iz Nevesinja
Aleksa Kravić, bivši policajac, pratilac konvoja iz Nevesinja, svjedočio je danas kao svjedok Tužilaštva u procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv Krste Savića i Milka Mučibabića za zločine na području Nevesinja, o odlasku konvoja s Bošnjacima civilima iz Nevesinja, prenosi BIRN.
Svjedok Tužilaštva govorio je odlasku konvoja autobusa u kojem su bile većinom žene i djeca Bošnjaci iz Nevesinja. Aleksa Kravić je bio jedan od policajaca koji su "obezbjeđivali" konvoje, ali se nije mogao sjetiti kojeg se to datuma desilo.

Prema navodima optužnice kojom se terete Krsto Savić i Milko Mučibabić, u više navrata 23. i 24. juna 1992. pripadnici Stanice javne bezbjednosti Nevesinje megafonom su pozivali Bošnjake da se okupe ispred stare zgrade općine, odakle su prevezeni "u pratnji policije" ka Mostaru. Navodi se da su civili dovezeni do mjesta Buska, "na prostoru između borbenih linija" gdje su pušteni da idu ka teritoriji pod kontrolom Armije BiH "usljed vatre s borbenih linija". Pri pokušaju prelaska, između dviju borbenih linija, neki od civila su ubijeni, neki stali na minu, dok ih je više ranjeno.

Kravić je rekao da nije čuo poziv megafonom i da ne zna da je bilo ko od civila stradao pri pokušaju prelaska. Ipak, prisjetio se da je neke od ljudi u konvoju prepoznao, a među njima Muamera Šarančića s kojim je išao u školu.

"Rekao sam mu da uđe i ide na dno autobusa i da se sakrije", posvjedočio je Kravić, dodajući da mu je Šarančić rekao da se plaši, da su njegov otac i brat zatočeni, te da mu je posavjetovao da kaže da ima "15 ili 16" godina. Šućro i Senad Šarančić prethodno su svjedočili na ovom suđenju govoreći o hapšenju Bošnjaka te svom zatočeništvu u Nevesinju i Bileći.

Aleksa Kravić je rekao i da ne zna ko je naredio policiji da prati konvoje. Tužilac je svjedoka upozorio da je u izjavi datoj tokom istrage rekao da su policajci imali "striktnu naredbu" da ne puštaju u konvoj muškarce starije od 18 godina, ali Kravić nije ponovio ove navode u sudnici. Tužilac je zbog toga uložio njegovu pisanu izjavu u dokaze.

Sljedeće ročište je 27. augusta, kada bi trebalo biti saslušana još tri svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: