Sud BiH
0

Svjedoci u slučaju Savić i Mučibabić

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH Milivoje Faladžić, bivši rezervni policajac iz Kalinovika, rekao je da je njegova dužnost 1992. godine bila da obavještava muškarce da se jave u Općinu. Oni koji su se javili, zatvarani su u školu u ovom gradu.

“Načelnik policije nam je naredio da obavijestimo nekoliko muškaraca iz sela Jelešac da se jave na poziv. To smo uradili”, kazao je Faladžić, dodavši da su na isti način obavještavane i žene, ali, tvrdi, on to nije radio.

Tužilaštvo BiH tereti Krstu Savića, nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, pod čijom je kontrolom bio i SJB Kalinovik, i Milka Mučibabića, policajca iz Nevesinja, za zločine nad civilima na tim područjima.

U optužnici se posebno navodi da su policajci SJB-a Kalinovik uhapsili oko 280 civila iz sela Jelešac, te ih prebacili u logore u školi i zgradi policije, gdje je većina tih civila “ubijena ili nestala”.

Faladžić je kazao da je čuo da su “Bošnjaci napali Jelešac” te da je vidio kako gore neke kuće. Dan kasnije, kazao je svjedok ne preciziravši datum, zajedno sa još dvojicom policajaca otišao je u Jelešac da vide ima li poginulih.

“Vidio sam Dervišu Pervan mrtvu, koja je ležala u krvi, te djevojčicu koja je bila ranjena u predjelu obraza”, kazao je svjedok, pojasnivši da je djevojčica imala pet godina, da je odvedena u bolnicu i, nakon ukazane joj pomoći, zatočena u školu, gdje joj je već bila tetka.

Svjedok nije mogao reći ko je naredio njeno zatvaranje, ali, kako je kazao, “misli” da je to uradio načelnik policije. U školi je bilo, kazao je svjedok, zatvoreno 200-300 žena i djece te starijih muškaraca.

„Dva ili tri puta sam čuvao te zatvorenike. Nije bilo nikakvih problema u smjeni”, rekao je svjedok, istaknuvši da nije čuo ni za probleme od drugih, niti zna da su žene izvođene na silovanje.

U nastavku suđenja Tužilaštvo je pročitalo iskaz svjedokinje koja nije mogla doći zbog zdravstvenih problema, ali je javnost sa tog dijela bila isključena.

Sljedeće ročište zakazano je za 22. oktobar, javio je danas BIRN - Justice Report.