Tužilaštvo BiH
0

Svjedoci u slučaju Radić i ostali

FENA
Svjedok Odbrane nije se mogao sjetiti da li je 1993. godine u Vojnom kod Mostara bio zatvor, niti da li su tu prebacivani zatvorenici s Heliodroma.

Zoran Lasić, nekadašnji načelnik Centra Službe informativne sigurnosti (SIS) Mostar, nije se mogao sjetiti da li je u Vojnom kod Mostara 1993. godine postojao zatvor, iako je potpisao dokument u kojem se “traži raspuštanje kuhinje i zatvora u Vojnom”.

“Kao načelnik Centra, potpisivao sam sve dokumente kako bi se zaštitila tajnost institucije”, kazao je Lasić dajući iskaz u korist drugooptuženog Dragana Šunjića.

Uz Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja u zatvoru Vojno, gdje su 1993. i 1994. godine bili zatvoreni muškarci, žene i djeca bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, zatočenici su maltretirani, zlostavljani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove. Kako stoji u optužnici, neki zatočenici su u Vojno dovođeni iz zatvora na Heliodromu, gdje je bilo zarobljeno više stotina osoba. Lasić je kazao da se ne sjeća od koga je dobio spisak zatočenika koji je razmatrala komisija “kako bi odlučili ima li nekih nepravilnosti u vezi sa napuštanjem zatvora na Heliodromu”.

“Komisija je dobila spisak zatočenika, vjerovatno od onog ko je organizirao sastanak. Ne sjećam se ko nam je to dao. Ispred komisije smo trebali da odlučimo ko će od zatočenika ostati a ko će biti pušten, s obzirom da se ne vodi neki postupak protiv njega”, kazao je Lasić.

Prema izvještaju koji je Lasiću predočila Odbrana optuženog, stoji da je tada na Heliodromu zadržano 369 osoba jer su neki bili pripadnici Muslimanskih oružanih snaga (MOS), a neki su bili “potrebni za utvrđivanje položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO)”.

Nakon što je svjedok više puta rekao da se ne sjeća, branilac Mithat Kočo ga je pitao da li je imao neku povredu na mozgu, na što je svjedok odgovorio da su se ti događaji desili “prije 15 godina”.

Na nastavku suđenja, optuženi Marko Radić je još jednom tražio od Sudskog vijeća da mu dopusti da se brani sa slobode uz jamstvo, obećavši da se “neće kriti, niti bježati iz BiH”. “Ponašat ću se onako kako Sudsko vijeće to zatraži od mene”, kazao je Radić.

Dragan Barbarić, Radićev branilac, na prethodnom je ročištu, 6. novembra, zatražio da se Radić pusti iz pritvora, predloživši kao jamstvo nepokretnu imovinu u vrijednosti od 650.000 maraka. “Ukoliko Sudsko vijeće smatra da je potrebno, možemo ponuditi i još imovine kao jamstvo do nekih milijun maraka”, kazao je Barbarić.

Tužilaštvo BiH je na ovaj zahtjev odgovorilo u pisanoj formi, a Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku. Nastavak suđenja zakazan je za 27. novembar, javio je danas BIRN-Justice Report.