Sud BiH
0

Svjedoci u slučaju Kondić i ostali

FENA
Bivši logoraš govorio je o zlostavljanjima zatočenih Bošnjaka i Hrvata s područja Ključa, te se prisjetio okrutnog premlaćivanja svog sina.

Luka Brkić, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je kako je sa sinom Viktorom bio je zatočen u različitim logorima na području Ključa i Stare Gradiške tokom 1992. godine. Tokom zatočeništva, kako je kazao, mnogi muškarci su okrutno fizički maltretirani, a među njima i njegov sin koji je zadobio "80 udaraca pendrekom".

Državno tužilaštvo tereti Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića da su tokom 1992. godine učestvovali u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin na području općine Ključ.

Krajem maja 1992. godine Luka Brkić je uhapšen zajedno s drugim mještanima Ključa, nakon čega je odveden u Policijsku stanicu u tom gradu na ispitivanje. Brkić je, kako tvrdi, nakon dva dana u grupi sa 21 muškarcem iz Ključa prebačen kamionima u "Mali logor" kraj Banja Luke, te potom Staru Gradišku.

"U Malom logoru su nas, po izlasku iz kamiona, pretukli. Potom smo istog dana prebačeni u Staru Gradišku gdje su nas vojnici također pretukli. Tu sam prvi put vidio svog sina Viktora koji je tada imao 20 godina", rekao je Brkić i dodao da su na Manjaču prebačeni autobusima 11. juna 1992. godine.

Tokom zatočeništva u ovom logoru, kako je kazao svjedok, svi su morali obući uniforme Jugoslovenske narodne armije (JNA), jer su ih stražari smatrali "vojnim zarobljenicima".

Brkić je kazao da je na Manjači proveo pet i pol mjeseci, te da su se i ovdje "nastavila premlaćivanja".

"Viktora sam ponovo vidio na Manjači gdje sam ga skrivao, jer su ga stalno prozivali na premlaćivanje. Jednom prilikom ga je izvjesni Zoki prozvao i tada je pretučen. Sjećam se da su mu leđa bila crna od pendreka i on mi je kazao da su ga 80 puta udarili", rekao je Brkić.

Svjedok je, u trenutku kada je govorio o zlostavljanju svog sina, uplakan napustio sudnicu, da bi nakon kratkog vremena nastavio svjedočenje.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 24. novembra, javio je danas BIRN-Justice Report.