Suđenje Atifu Krkaliću
0

Svjedoci tvrde da ih je optuženi tukao na ispitivanju

FENA
U procesu koji se u Sudu Bosne i Hercegovine vodi protiv Atifa Krkalića, optuženog za zločin na području Tešnja, svjedoci su ispričali da ih je optuženik prilikom ispitivanja tukao.

Svjedok Branislav Ristić je ispričao da ga je optuženi ispitivao u Jelahu, u ugostiteljskom objektu “LM”, koji je u to vrijeme koristila policija. “Kada su me uveli u prostoriju, Krkalić mi je vezao lisicama ruke iza leđa za naslon od stolice. Uljudno me pitao za neke bombe i naoružanje. Mene je bio obuzeo strah i nisam znao šta da odgovorim jer o tome nisam znao ništa”, naveo je Ristić.

Nakon toga, kako je dodao, optuženi je uzeo policijsku palicu i počeo ga tući po butinama i ramenima.

“Zaplakao sam i pitao ga zašto me tuče. Potom je nakratko izašao, a kada se vratio, rekao mi je da je Marinko sve priznao i opet počeo da me tuče pendrekom. Imao sam tada 21 godinu i 55 kila. Šta sam tada kome mogao zgriješiti? Mislio sam da li ću izvući živu glavu”, kazao je Ristić.

Svjedok Marinko Ristić ispričao je da ga je Krkalić ispitivao u Domu kulture.

“Odmah mi je udario šamar. Rekao je da je i Brano tamo i da je sve priznao. Tražio je neke bombe. Ja sam rekao k'o i prije da je oružje predato.

Onda me udario stisnutom pesnicom u stomak i gurao mi čelo tako da sam tri-četiri puta udario glavom o zid”, prisjetio se Ristić.

Svjedoci su naveli da im je Krkalić rekao da se sutradan jave u policiju i da donesu bombe, a kad su se pojavili bez naoružanja, jer ga, kako su naveli, nisu ni imali, uniformisana osoba pred zgradom policije kazala im je da idu kućama, prenosi BIRN - Justice Report.

Na upite odbrane o razlikama u iskazima datim Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i pred sudom, svjedok Ristić je rekao kako se ne može sjetiti svega.

Tužilaštvo je završilo iznošenje dokaza prezentiranjem dokaza kojima se potvrđuje da je Krkalić bio pripadnik policije.

Odbrana je najavila da će u dokaznom postupku pozvati osam svjedoka, a nastavak suđenja je zakazan za 16. april.

Atifu Krkaliću, penzionisanom policajcu iz Tešnja, optužnica stavlja na teret da je u julu 1992. godine od tri civila srpske nacionalnosti batinama iznuđivao priznanje o posjedovanju nelegalnog naoružanja.