{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedoci optužuju Momira Savića za ubistvo Suada Kurtića 1992. godine

F
19.9.2008. u 16:06
0
0
Svjedoci optužuju Momira Savića za ubistvo Suada Kurtića 1992. godine
0
Svjedoci optužuju Momira Savića za ubistvo Suada Kurtića 1992. godine
Dvoje svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine optužilo je tokom današnjeg ročišta u Sudu BiH u Sarajevu Momira Savića za ubistvo Suada Kurtića koje se dogodilo 25. maja ratne 1992. godine u selu Donja Strmica u općini Rudo, prenosi BIRN.
Dvoje svjedoka su Fahra Ćato, sestra ubijenog i njen suprug Rasim Ćato.

“Pobjegla sam s djetetom u donji dio sela. Kad je prestalo pucati, krenuli smo nazad kući i ugledala sam oca sa Šabanom Ćatom. Rekao mi je da je izgleda ubijen Suad. Potrčali smo na mjesto gdje je ubijen. Drugi brat mi nije dao da priđem njegovom tijelu koje je bilo na zemlji kako bih zadržala lijepo sjećanje na njega”, kazala je Fahra Ćato.

Tužilaštvo BiH tereti Momira Savića, u početku pripadnika paravojne formacije, a kasnije komandira 3. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) da je u selu Donja Strmica u općini Rudo udario Suada Kurtića te pucao na njega kad je pokušao bježati. Od zadobijenih ozljeda Kurtić je preminuo.

Svjedokinja Ćato je rekla da su mrtvo tijelo njenog brata otac i komšije “odnijeli u podrum obližnje kuće” da bi ga sahranili u večernjim satima na mjesnom groblju.

“Kada je ubijen moj brat, s njim je bio Šaban Ćato. Poslije ubistva, Šabana su vojnici zadužili da do sutra prikupi svo oružje iz sela i otišli su. Tada je Šaban došao do mog oca i rekao mu za Suada”, kazala je Ćato, naglasivši da joj je dan kasnije Šaban rekao da je Suada ubio Momir Savić.

Rasim Ćato, suprug ove svjedokinje, također je saslušan kao svjedok Tužilaštva BiH i govorio je o ubistvu svog šure, ali se njihovi iskazi u nekim dijelovima razlikuju.

Rasim je kazao da je bio sa suprugom dok je Šaban govorio da je ubijen Suad, napomenuvši da su bili još neki ljudi, ali da se on ne sjeća koji.

Njegova supruga kaže da je on kasnije došao iz suprotnog pravca sela.

Rasim je rekao da je Suad sahranjen sutradan u poslijepodnevnim satima.

Tokom svjedočenja pred Sudskim vijećem Rasim je kazao i da ne zna ko je ubio Suada te da mu Šaban to nije rekao, da bi, nakon što mu je pročitan dio iskaza koji je u januaru ove godine dao u Tužilaštvu BiH, kazao da je istina što je tada rekao, a to je da ga je ubio Momir Savić.

“Ostajem stoposto kod iskaza koji sam dao u Tužilaštvu BiH. Ovo što sam danas drugačije rekao jeste zato jer se ne sjećam. Primijetio sam kod sebe da zaboravljam”, kazao je ovaj svjedok.

Odbrana Momira Savića je zatražila od Tužilaštva BiH da uzme zapisnik sa svjedočenja i pokrene postupak protiv njega zbog davanja lažnog iskaza.

Tužilac Adnan Gulamović je kazao da ne razumije šta odbrana traži jer “postoje zakonske mogućnosti kada se svjedok ispituje o razlikama u iskazima”.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je tužilac čuo šta traži odbrana te naglasio da će Sud cijeniti iskaze svjedoka i dokaze.

Nastavak suđenja, prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, zakazan je za 24. septembar, prenosi BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: