{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedoci odbrane Kujundžića

F
FENA
10.12.2008. u 19:26
0
0
Svjedoci odbrane Kujundžića
0
Svjedoci odbrane Kujundžića
Dva svjedoka odbrane govorila o zaštićenoj svjedokinji 2, koja tereti Kujundžića za silovanje.
Svjedok odbrane Branko Jošić, bivši inspektor krim službe Vojne policije u Doboju, tvrdi da je krajem decembra 1992. godine, Predrag Kujundžić doveo osobu 2 u njegov ured i kazao da je „siluju pripadnici vojne policije“.

„Predrag je bio vidno ljutit i rekao mi je o njenim problemima. Kada sam upitao ženu ko ju je silovao, rekla mi je da to radi sva vojna policija. Nije mi mogla ništa precizno reći pa sam je poslao vani. Kada je izašla, krim tehničari ispred su mi rekli da su tu osobu viđali svaku noć sa drugim vojnikom kako se zabavlja“, kazao je Jošić.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Kujundžića, bivšeg komandanta paravojne jedinice “Predini vukovi“, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine.

Istom optužnicom Kujundžić je optužen za silovanje zaštićene svjedokinje 2, koja je u to vrijeme bila maloljetna.

Svjedokinju 2, kako se navodi u optužnici, od juna do decembra 1992. godine, Kujundžić je držao u ropstvu, prijeteći da će joj ubiti majku i sestru te ograničavao joj slobodu kretanja, silovao je i podvodio drugim vojnicima na liniji da je siluju. Desetak dana kasnije, Jošić je dobio naredbu od brigade da ode do sela Bukovačke Čivčije, kako bi „provjerio da li vojska maltretira muslimanske civile u selu“.

„Otišao sam u selo i tamo se sastao sa nekoliko mještana. Oni su mi rekli da nemaju problema sa vojskom, nego sa ženskom osobom koja dovodi vojnike i voda ih po selu. Kada sam došao do kuće gdje su mi pokazali mještani vidio sam dvije žene i jednu prepoznao kao osobu koja je bila kod mene“, dodao je Jošić.

O osobi 2 je govorio i svjedok odbrane Milenko Bilić, koji je rekao da ju je upoznao u oktobru 1992. godine, ali je javnost isključena sa ovog svjedočenja zbog „zaštite identiteta osobe 2“.

Treći svjedok odbrane, Vojo Narić, bivši policajac iz Doboja, svojim je iskazom pokušao dati alibi Predragu Kujundžiću za 19. juli 1992. godine.

Kako je Narić rekao, taj dan je obilježavana sedmina od pogibije Predragovog brata Nenada.

„Tada sam isključivo kontaktirao sa Predragom, i sjećam se da su na sahrani bili pripadnici njegove jedinice, jer su nosili različite uniforme od ostale policije. Kasnije na sedmini, to je isto trajalo čitav dan i bilo je dosta naroda, sjećam se pripadnika Predine jedinice, i njega, da su stalno tu bili“, kazao je Narić.

Prema navodima optužnice, pripadnici jedinice „Predini vukovi“ 19. jula 1992. godine, došli su u logor Perćin disko, kada su zatvorenike izložili „višesatnom mučenju i nečovječnom postupanju“, prenosi BIRNI - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. decembar 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: