BiH
0

Svjedoci iz Dušća

BIRN Justice Report
Dvojica svjedoka Odbrane na suđenju Željku Leleku tvrde da za vrijeme rata optuženog nisu vidjeli u fabrici “Varda”.

Prema navodima optužnice, Željko Lelek je 1992. godine djelovao zajedno sa paravojnom formacijom “Beli orlovi”, čiji je vođa bio haški optuženik Milan Lukić. Lelek je saučestvovao, smatra Tužilaštvo, u odvođenju muškaraca civila iz tvornice “Varda” u Višegradu. Neki su nakon odvođenja ubijeni i do danas im se gubi svaki trag.

U više navrata svjedoci Tužilaštva tvrdili su da je Lelek dolazio u “Vardu” i izvodio Bošnjake.

Radomir Stefanović, koji tvrdi da je cijeli rat radio u “Vardi”, rekao je da Leleka nikada nije vidio u krugu fabrike, ali je potvrdio da su civili odvođeni.

“Naoružani ljudi su dolazili u Vardu i pitali radnike kako se zovu. One koji su rekli muslimanska imena odvodili su na informativni razgovor”, rekao je Radomir Stefanović.

Njegov sin Nedeljko također je bio uposlenik “Varde” sve do 12. aprila 1992. godine, kada je mobilizovan u Višegradsku brigadu tadašnje vojske Srpske Republike BiH.

Nedeljko tvrdi da su svi uposlenici “Varde”, “bez obzira na nacionalnost”, pozvani da rade nakon što je u Višegrad ušao Užički korpus Jugoslovenske narodne armije.

“Pozvani su svi, i muslimani i Srbi. Oni koji su bili ekstremisti nisu dolazili na posao, a oni koji to nisu bili dolazili su”, rekao je Nedeljko Stefanović.

Također je rekao da je Leleka viđao u toku rata, u "civilnom odijelu" u Višegradu, ali ne i na borbenim linijama gdje je Stefanović bio sa svojom jedinicom.

Radomir i Nedeljko Stefanović, otac i sin, do septembra 1992. godine živjeli su u naselju Dušća kraj Višegrada. Prema njihovim riječima, u naselju je većinsko stanovništvo bilo bošnjačko.

“Bilo je pet srpskih porodica”, rekla su obojica.

Također su rekli da su muslimani u naselju naoružavani, ali da oni ne znaju ko im je davao oružje. Prema njihovim izjavama, pod pritiscima Srbi iz Dušća su napustili naselje početkom aprila 1992. godine, da bi se vratili nakon 12. aprila, kada su u grad ušli pripadnici JNA.

Željko Lelek je optužen i da je učestvovao u prisilnom progonu Bošnjaka iz naselja Dušća.

Naredno ročište je 20. augusta 2007. godine, kada će biti pozvano sedam svjedoka.