{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedoci identificirali dvojicu optuženih

F
8.9.2009. u 16:31
0
0
Svjedoci identificirali dvojicu optuženih
0
Svjedoci identificirali dvojicu optuženih
Svjedokinja Erna Kadirić i zaštićeni svjedok KO7 kazali su danas u sudnici Suda BiH i Sarajevu da su optuženi Milorad Radaković i Željko Stojnić bili u pratnji konvoja kojim su 21. augusta 1992. godine izašli iz Prijedora i koji je zaustavljen na Korićanskim stijenama, gdje je oko 200 civila ubijeno, prenosi BIRN Justice report.
Radaković i Stojnić se terete sa Zoranom Babićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem i Dušanom Jankovićem da su saučestvovali u strijeljanju Bošnjaka i Hrvata na planini Vlašić. Svi optuženi su u vrijeme masakra bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Kako stoji u optužnici, civilima koji su s područja Prijedora prevoženi prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH u putu su oduzimane dragocjenosti, da bi, zatim, na Korićanskim stijenama muškarci bili izdvojeni iz konvoja i strijeljani.

Erna Kadirić je 1992. imala 17 godina i živjela je u Prijedoru. Sjeća se da nije željela napustiti grad konvojem.

“Ja nisam htjela izaći. Nisam bila svjesna svega. Stojnić, s kojim sam se družila, došao je i rekao mi da odem, da je tako bolje, da budem s roditeljima... Znala sam i da će moje komšije pratiti taj konvoj. Rekli su da se ne brinemo, da će nas čuvati”, dodala je Kadirić.

Ona je ispričala da je 21. augusta s porodicom došla u naselje Tukovi, gdje je vidjela Stojnića, Darka Mrđu i Zorana Babića. Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora.

“Nije ukrcavanje baš dugo trajalo. Ne mogu precizno reći, ali možda pola sata ili sat. Ušli smo u šleper, i ja sam bila odmah do kabine. Na početku su sve stranice bila spuštene, ali kasnije, kada smo stigli na makadam, otvorili su zadnju stranu pa sam mogla vidjeti kroz ceradu i naprijed, u kabinu vozača. Vidjela sam da je u pratnji bio Željko Stojnić”, kazala je svjedokinja, dodavši da je s njim i razgovarala u putu, jer se tako osjećala “sigurnije... jer je bio prijatelj”.

“Ne znam tačno koliko, ali mislim da smo stali između pet i deset puta. Svaki put su nas obavijestili da ćemo dobiti plastičnu kesu i da je napunimo dragocjenostima, a ako ne, pištolj će da opali pa koga pogodi... Sigurna sam u samo jedan glas – Dade Mrđe, znam da je on to tražio”, kazala je svjedokinja i dodala kako smatra da optuženi Stojnić nije tražio novac, jer bi prepoznala njegov glas.

I zaštićeni svjedok KO7 se “skupa s narodom i izbjeglicama” odlučio konvojem napustiti Prijedor.

“U Tukovima je bilo autobusa i teretnih kamiona, šlepera, kako bih ih nazvao. Ne bih tačno mogao reći da li su dva, tri ili četiri autobusa bila, i ne znam koliko šlepera. To se vrlo teško može procijeniti jer je bila masa, masa ljudi”, naglasio je KO7.

Zaštićeni svjedok je kazao kako se ukrcao u jedan od autobusa, u kojem je pratilac bila “nepoznata osoba u uniformi”.

“Jednom momku je pratilac dao kesu da uzme para i zlata. Mali je krenuo po autobusu i davali su ljudi. Ja lično nisam ništa imao dati, ali jeste moja žena i svi ostali”, prisjetio se svjedok i rekao da je u njegov autobus u toku vožnje ušao i Milorad Radaković, kojeg poznaje kao “komšiju”.

Na Vlašiću je konvoj zaustavljen, a ljudima je naređeno da napuste autobuse i prebace se u kamione.

“Izašli smo dolje i tu je nastalo odvajanje muškaraca i žena i djece. Mene nisu odvojili, ali zamalo jesu sina... Ne bih tačno mogao reći, ali makar deset ili 15 muškaraca je odvojeno. Mi smo nastavili put u kamionu i stigli smo do granice razdvajanja Armije BiH”, zaključio je KO7.

Naredno ročište je 22. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: