Nabavka respiratora
12

Svjedočenje Novalićeve sekretarice prekinuto nakon spominjanja ponude "Kanada": To je greškom otišlo na KCUS

N. V.
Optuženi i advokati izlaze sa ročišta (Foto: T. S./Klix.ba)
Optuženi i advokati izlaze sa ročišta (Foto: T. S./Klix.ba)
Suđenje Fadilu Novaliću i drugima u Sudu BiH zbog nabavke respiratora je prekinuto danas tokom saslušavanja svjedokinje Bahre Džaka nakon što se odbrana požalila da im nisu dostavljeni dokazi koje je Tužilaštvo koristilo u tom trenutku.
Riječ je o Viber prepisci između premijera Novalića i njegove sekretarice Džake, a koji je preuzet sa njenog telefona.

Govorili su o navodnoj ponudi “Kanada”, a tužilac Mirza Hukeljić je potvrdio da taj dokaz nije dostavljen odbrani no da ima pravo koristiti ga s ciljem podsjećanja svjedokinje na događaje.

U toj prepisci Džaka šalje premijeru Novaliću: “Ponuda 'Kanada' je otišla jučer u koverti profesorici Izetbegović na KCUS i na njenom je stolu.” Novalić odgovara: “OK”, a sljedeća poruka u nizu je njena i glasi “Otšlo Fikretu, sve ok”.

Bahra Džaka (desno) (Foto: T. S./Klix.ba)
Bahra Džaka (desno) (Foto: T. S./Klix.ba)

Ovo Džaka objašnjava tako što kaže da ne zna šta je ponuda “Kanada” i da je to pisalo na papiru koji se nalazio na stolu premijera Novalića, a koji joj je on tražio jer nije mogao da ga pronađe.

S obzirom na to da je taj dan slala nezvaničnu poštu za Izetbegović, tvrdi da je slučajno i taj papir dostavljen direktorici KCUS-a.

“Ponuda ‘Kanada’ je greškom otišla na KCUS”, rekla je Džaka.

Kaže da se, kako bi provjerila gdje je papir, čula sa Vildanom koja radi u kancelariji kod direktorice Izetbegović i da joj je ona potvrdila tu informaciju nakon čega je i nastala poruka koju je poslala premijeru u vezi ove ponude.

Treba napomenuti i da je na početku svjedočenja, Džaka kazala da zvanična prepiska među kojima su i ponude, a koja stigne na mail premijera ide preko nje te da to ona šalje dalje na protokol, međutim nije znala ništa o tom papiru koji je Novalić navodno tražio od nje.

Ranije je rekla još i da su na email premijera stigle ukupno dvije ponude u tom periodu, a da je jedna od Hodžića dok se druga odnosila na nabavku zaštitne opreme stoga je nejasno ostalo kakva je to ponuda pod imenom “Kanada”.