{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenje kanadskog generala Davida Frasera

F
18.10.2010. u 16:39
0
0
Svjedočenje kanadskog generala Davida Frasera
0
Svjedočenje kanadskog generala Davida Frasera
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću, kanadski general David Fraser je u ponedjeljak, odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog, kazao da je imao saznanja o incidentima snajperskog djelovanja i granatiranja u Sarajevu, za koje su bili odgovorni pripadnici Armije BiH.
David Fraser, koji je od aprila 1994. do maja 1995. godine bio pomoćnik komandanta UNPROFOR-a u Sarajevu, tvrdi da je čuo priče o snimku "kako muslimani pucaju po svom narodu“, ali ga nije vidio, te da je UNPROFOR vršio uviđaj nakon granatiranja centra Sarajeva, za koje su bile odgovorne "muslimanske snage".

"Tada je najprije bio napad na civilne položaje sa srpske strane, a onda su napad izvršile i muslimanske snage. (...) Čini mi se da je namjera bila da se izazove veći broj žrtava i da se za to okrive Srbi", rekao Fraser.

Tužilaštvo Karadžiću pripisuje odgovornost za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu. Optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH između 1992. i 1995. godine.

Fraser je kazao da su pripadnici UNPROFOR-a vrlo teško uspijevali da lociraju srpske snajperiste, jer su oni bili visokospecijalizovani.

"Postojao je obrazac djelovanja snajperista. Mi smo procijenili da je to koordinisano na višem nivou, da je korpus rukovodio tim dejstvima, rekao je Fraser, te dodao da su razgovori predstavnika UNPROFOR-a u Komandi korpusa s ciljem smanjenja snajperskih napada na civile uglavnom "na neko vrijeme davali rezultate“.

Za granatiranje Sarajeva u Tribunalu u Haagu pravosnažno su osuđeni komandanti Sarajevskog-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislav Galić na doživotnu kaznu zatvora i Dragomir Milošević, na 29 godina zatvora.

Radovan Karadžić je tokom rata bio predsjednik Republike Srpske (RS) te vrhovni komandant njenih oružanih snaga.

Svjedok je dodao da je "osjećaj užasa" u Sarajevu, osim granatiranjem i snajperskim djelovanjem, stvaran i blokiranjem prolaza konvoja humanitarne pomoći. Karadžić je pokušao da dokaže da su srpske snage imale više razloga da budu oprezne prilikom odobravanja prolaza konvoja u Sarajevu, kao što je učešće pripadnika UN-a u poslovima na "crnoj berzi".

Svjedok je potvrdio da su UN o tome bile pokrenule istragu, ali se nije složio da je sloboda kretanja smjela biti ograničena UN-ovim snagama.

Unakrsno ispitivanje kanadskog generala nastavlja se u utorak, 19. oktobra, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: