Dugo iščekivano suđenje
443

Svjedočenje Dizdarevića i Žuje: Dženan Memić je bio licem u lice s napadačem, a Alisa nema potres mozga

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na današnjem ročištu povodom smrti Dženana Memića su svjedočili doktori koji su radili na tom predmetu dok je bio u radu u kantonalnom tužilaštvu Kemal Dizdarević i Hamza Žujo.

Dizdarević je na ročištu ponovio svoj stav iz nalaza koji je ranije pisao, a koji su mu tražili da promijeni. On smatra da Alisa Ramić, tadašnja djevojka pokojnog Dženana, nema amneziju te da je nalaz pokazao kako nije bilo potresa mozga.

Nakon suđenja se medijima obratio advokat porodice Memić koji je kazao da je zaključak današnjeg ročišta to da definitivno nije bilo potresa mozga. Ističe da drugi dokazi ukazuju i na to da nije bilo ni amnezije.

"Ovo je bila demonstracija znanja, profesionalnosti i integriteta", rekao je.

Kazao je da sama činjenica da jedan vještak zove drugog kako bi promijenio svoj nalaz predstavlja signal da je istina zataškavanja, pogotovo ako se uzme u obzir da je taj nalaz govorio da Alisa nema potres mozga.

"Poigravanje sa nekom psihogenom amnezijom koja i kad bi postojala, nisu utvrđeni nikakvi kriteriji za to. Kad bi se to koristilo, onda bi advokati vrlo jednostavno branili sve klijente na način da kažemo gospodin se ne sjeća ničega zbog stresa koji je doživio", naveo je Feraget.

Kao najbitnije iz svjedočenja Dizdarevića navodi jedan detalj.

"Kada je doktor Dizdarević u svom izvještaju rekao da ovdje ne postoji potres mozga i to detaljno objasnio, nakon toga je došao dopis postupajućeg tužioca u kojem se kaže 'Nismo vas to pitali nego samo da očitate CT nalaz'", kazao je Feraget.

Dodaje da je doktor Dizdarević pojasnio da se na CT uopšte ne vidi potres mozga jer to nije klinička slika što objašnjava da su pogrešnom medicinskom tehnikom utvrđivali potres mozga.

"Mi imamo svjedoke kako se Alisa ponašala sve vrijeme do dolaska hitne pomoći. Tu nema povraćanja, gubitka svijesti, retrogradne amnezije", rekao je Feraget.

"Ja se nadam da ova laž koja je još relativno mlada neće dugo potrajati", zaključio je govoreći o Alisinoj amneziji.

Feraget se osvrnuo i na svjedočenje vještaka Hamze Žuje.

"On je rekao da je napadač koji je napao Dženana bio položajem 'face to face'. Ako to kompariramo s onim što je Alisa rekla da je Dženan pogledao u nju, a ona izgubila svijest i došla sebi tek oko dva ili tri sata pred kumom, sami možete zaključiti da se radi o simuliranju", rekao je on.

Istaknuo je da je to najvažniji momenat današnjeg suđenja na kojem se prvi put govorilo otvoreno o postojanju napada na Dženana i njegovim napadačima.

"Generalno treba reći da nema pouzdanijeg dokaznog sredstva od nauke u rukama eksperata, pogotovo kada se pravilno koristi kako su to danas radili doktor Žujo i doktor Dizdarević", poručio je Feraget te dodao da sud više ništa ne sprečava da donese pravednu odluku.

Otac stradalog mladića Muriz Memić je kazao da je zadovoljan svjedočenjem doktora.

"Doktor je fino rekao 'da je imala potres mozga morala bi ostati u bolnici'. Mala laže, laže joj i majka, i mi se nalazimo u sudnici zbog toga sada", kazao je on.

Također je istaknuo isti detalj Žujinog svjedočenja.

"Čuli smo danas dobro pitanje. Licem u lice je Dženan bio s ubicom, to je potvrdio doktor Žujo", kazao je.

Na pitanje da li je nervozan zbog suđenja odgovara da nije, ali da optuženi jesu: "Ovo su danas bili drugi ljudi u sudnici, nije bilo veselja kod njih, sa strahom su čekali suđenje".