BiH
0

Svjedočenja u slučaju "Delalić"

FENA
Svjedočenjem Radenka Mirovića i Edina Gagule u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.

Svjedočenje Mirovića, zeta ubijenog Gardovića, koji je 1. marta 1992. godine bio u svadbenoj povorci porodica Gardović i Tambur, odnosilo se na dinamiku dešavanja prije, za vrijeme i poslije "kritičnog događaja".

Opisujući dešavanja u vezi s Gardovićevim ubistvom, svjedok je kazao kako su svatovi, nakon parkiranja vozila na parkingu iza Vijećnice, trebali da se upute ka Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji (u Dom sv. Tekle), a što je uslijedilo nakon vjerskog obreda - crkvenog vjenčanja u Crkvi "sv. Preobraženja" u Pofalićima.

Svjedok je podsjetio kako je u momentu polaska s parkinga ka Staroj pravoslavnoj crkvi čuo nekoliko pucnjeva, te da je krenuo u tom pravcu, "ali ga je u tome spriječio nepoznati mladić uperivši pištolj u njega i pritjeravši ga uza zid".

Prema svjedokovom kazivanju, nakon primjedbe njegovog punca da ne kvari veselje mladić je pucao u pravcu njegovih (svjedokovih) nogu, ranivši ga u predjelu skočnog zgloba desne noge i udaljivši se s mjesta događaja. Svjedokov punac (Nikola Gardović) krenuo je za njim (napadačem) zamahnuvši ploskom (čuturicom) da ga udari, ali je tada druga njemu nepoznata osoba pucala u Gardovića.

Osobu koja je pucala u njega (svjedoka) opisao je kao osobu nižeg rasta i kestenjaste kose, a za osobu za koju pretpostavlja da je pucala u Gardovića, kazao je da je u ruci držala pištolj čija se cijev vidjela (zatvarač u zadnjem položaju).

Svjedok Edin Gagula bio je u policijskoj patroli koja je osiguravala mjesto događaja nakon Gardovićevog ubistva.

Ovaj svjedok je kazao kako mu drugi detalji u vezi s ovim slučajem nisu poznati, nakon čega mu je tužitelj Enes Kamenica predočio raniji iskaz, a u vezi s izjavom datom nakon kritičnog događaja u tadašnjem CSB-u, u kojoj se spominje nekoliko privedenih osoba.

Ovome se usprotivio branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin, prigovarajući kako se radi o pokušaju ulaganja dokaza koji nije predviđen u optužnici.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako se u ovoj fazi postupka osporeni dokaz ne može uložiti, ali kako ostaje otvorenom mogućnost dopune dokaznog postupka.

Delalića se tereti da je sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na lokalitetu Baščaršije 1. marta 1992. godine te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 21. novembar.