{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenja u slučaju "Delalić"

F
14.11.2006. u 17:50
0
0
Svjedočenja u slučaju "Delalić"
0
Svjedočenja u slučaju "Delalić"
Svjedočenjem Radenka Mirovića i Edina Gagule u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svjedočenje Mirovića, zeta ubijenog Gardovića, koji je 1. marta 1992. godine bio u svadbenoj povorci porodica Gardović i Tambur, odnosilo se na dinamiku dešavanja prije, za vrijeme i poslije "kritičnog događaja".

Opisujući dešavanja u vezi s Gardovićevim ubistvom, svjedok je kazao kako su svatovi, nakon parkiranja vozila na parkingu iza Vijećnice, trebali da se upute ka Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji (u Dom sv. Tekle), a što je uslijedilo nakon vjerskog obreda - crkvenog vjenčanja u Crkvi "sv. Preobraženja" u Pofalićima.

Svjedok je podsjetio kako je u momentu polaska s parkinga ka Staroj pravoslavnoj crkvi čuo nekoliko pucnjeva, te da je krenuo u tom pravcu, "ali ga je u tome spriječio nepoznati mladić uperivši pištolj u njega i pritjeravši ga uza zid".

Prema svjedokovom kazivanju, nakon primjedbe njegovog punca da ne kvari veselje mladić je pucao u pravcu njegovih (svjedokovih) nogu, ranivši ga u predjelu skočnog zgloba desne noge i udaljivši se s mjesta događaja. Svjedokov punac (Nikola Gardović) krenuo je za njim (napadačem) zamahnuvši ploskom (čuturicom) da ga udari, ali je tada druga njemu nepoznata osoba pucala u Gardovića.

Osobu koja je pucala u njega (svjedoka) opisao je kao osobu nižeg rasta i kestenjaste kose, a za osobu za koju pretpostavlja da je pucala u Gardovića, kazao je da je u ruci držala pištolj čija se cijev vidjela (zatvarač u zadnjem položaju).

Svjedok Edin Gagula bio je u policijskoj patroli koja je osiguravala mjesto događaja nakon Gardovićevog ubistva.

Ovaj svjedok je kazao kako mu drugi detalji u vezi s ovim slučajem nisu poznati, nakon čega mu je tužitelj Enes Kamenica predočio raniji iskaz, a u vezi s izjavom datom nakon kritičnog događaja u tadašnjem CSB-u, u kojoj se spominje nekoliko privedenih osoba.

Ovome se usprotivio branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin, prigovarajući kako se radi o pokušaju ulaganja dokaza koji nije predviđen u optužnici.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako se u ovoj fazi postupka osporeni dokaz ne može uložiti, ali kako ostaje otvorenom mogućnost dopune dokaznog postupka.

Delalića se tereti da je sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na lokalitetu Baščaršije 1. marta 1992. godine te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 21. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: