Sud BiH
0

Svjedočenja u predmetu Mučibabić i druDgi

FENA
Mirsada Trebović, prva svjedokinja odbrane Milka Mučibabića, ispričala je pred Sudskim vijećem kako ju je optuženi “spasio” tako što joj je pomogao da napusti Nevesinje u junu 1992..

Tužilaštvo tereti Milka Mučibabića, bivšeg policajca iz Nevesinja, za zatvaranje i maltretiranje civila Bošnjaka s područja ove općine od juna do kraja 1992.

Istom optužnicom se tereti i Krsto Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti Trebinje, za zločine počinjene na području četiriju općina u istočnoj Hercegovini.

“U noći s 20. na 21. juni 1992. u stan su mi došla dva vojnika, uperili mi pušku u stomak i maltretirali me. Te torture opisati ne mogu”, ispričala je svjedokinja te dodala da je po odlasku ovih vojnika otišla kod roditelja, gdje je saznala da joj je otac mrtav.

“Dok smo pričali, pojavio se Mileta s još nekim ljudima. Ne mogu mu se nikada odužiti. Rekao mi je da izvadim potvrdu u Crvenom krstu i da idem u Crnu Goru. On je otišao i izvadio potvrde za mene i majku. Pomogao mi je da sahranim oca. Rekao mi je da ujutro ide autobus i da ću imati mjesto”, kazala je svjedokinja, dodavši da je tako otišla u Bileću, a potom u Crnu Goru, prenio je BIRN - Justice Report.

Na narednom ročištu, 4. februara, u korist svoje odbrane iskaz će dati optuženi Milko Mučibabić.