Sud BiH
0

Svjedočenja u predmetu Bundalo i drugi

FENA
Miloš Crnjak, bivši pripadnik VRS-a, za ubistva i odvođenja civila Bošnjaka iz Kalinovika krivi pripadnike “paravojnih formacija iz Foče” i pravda optužene, javio je danas BIRN - Justice Report.

“Molim časni sud da pronađe ljude koji su dolazili sa strane i činili zločine, a ove ovdje pusti jer oni nisu najodgovorniji za ono što se dešavalo”, obratio se Crnjak Vijeću na kraju svjedočenja.

Za ubistva, silovanja, prisilne nestanke te fizička i psihička zlostavljanja zatočenih Bošnjaka u “Barutnom magacinu” i Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku tokom 1992. i 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura.

“Bundalo je bio komandant kasarne ‘Gornji logor’ u Kalinoviku, mada ne znam kada tačno. Kada sam dovozio hranu zatvorenicima u ‘Barutni magacin’, od stražara sam čuo da je tu glavni Aškraba, iako ne znam koje mu je zvanje bilo”, kazao je Crnjak.

Početkom augusta 1992. godine, kako je istakao ovaj svjedok, zatvorenici iz “Barutnog magacina” su, u pratnji njemu nepoznatih “naoružanih vojnika u maskirnim uniformama”, odvezeni u “dva vojna kamiona” prema Jažićima.

“Ti vojnici su imali brade i kape na glavama, tako da ih nismo prepoznali, ali se pričalo da pripadaju paravojnim formacijama iz Foče koje su dolazile u Kalinovik i pljačkale, te maltretirale mještane. Tada se pričalo da te ljude odvode na razmjenu ili u zatvor u Foču”, rekao je Crnjak.

Crnjak je ispričao da je “jednom” četvoricu nepoznatih vojnika, za koje pretpostavlja da su pripadali istoj formaciji iz Foče, odvezao do osnovne škole u Kalinoviku, odakle su izveli sestre Fatimu i Azeminu Pervan, te Ziju Hadžića.

“Naredili su mi da ih vodim na farmu ‘Pavlovac’, a kada smo tamo došli, počeli su tući Ziju. Meni su naredili da se vratim, a kasnije sam saznao da su sestre Pervan ubijene, dok je Zijo preživio”, dodao je ovaj svjedok.

Akif Mahmutović, drugi svjedok Tužilaštva i bivši pripadnik Armije BiH, 3. augusta 1992. godine je, po naređenju “komandanta logistike”, otišao na Rogoj kako bi pokupio četiri tijela ubijenih civila iz, kako će kasnije saznati, Jeleča.

“Sva četvorica su bila vezana lisicama, i na vratu i licu smo im primijetili modrice. Ne znam ko ih je ubio, ali pretpostavljam da je to bilo 3. augusta jer se tijela još nisu bila ukočila”, kazao je Mahmutović.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar.