Sud BiH
0

Svjedočenja protiv Bundala, Zeljaje i Aškrabe

FENA
U predmetu koji se u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu vodi protiv Ratka Bundala i još dvojice osumnjičenih za zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH na području Kalinovika, u današnjem ročištu je bivši pripadnik policije iz Kalinovika, svjedok Tužilaštva, ustvrdio da su trojica optuženih imali važnu ulogu u zločinima počinjenim tokom 1992. godine.

Taj zaštićeni svjedok Tužilaštva kazao je da su pripadnici vojske, policije i paravojnih formacija sudjelovali u hapšenjima, ubistvima, silovanju i zatvaranju Bošnjaka u različite objekte.

Zaštićeni svjedok je pojasnio da su u zločinima na tom području sudjelovali i optuženi Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba.

“Zeljaja je od početka 1992. bio komandir policije u Kalinoviku, Bundalo komandant Taktičke grupe u tom mjestu, a Aškraba glavni stražarima u ‘Barutnom magacinu’”, pojasnio je svjedok koji je svjedočio pod šifrom "Z".

Tužilaštvo BiH tereti Bundala, Zeljaju i Aškrabu za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti počinjenom tokom 1992. i 1993. na području Kalinovika.

Sva trojica se terete za učešće u hapšenju, ubistvima, silovanju, zatvaranju, prisilnim nestancima...

Ovaj svjedok je pojasnio da je Lalović bio “sva vlast” u Kalinoviku te da je imao saznanja da su muškarce iz “Barutnog magacina” pripadnici paravojnih formacija iz Foče odveli u pravcu Miljevine, gdje su i ubijeni.

U optužnici stoji da su od 2. do 5. augusta 1992. pripadnici paravojne formacije iz Miljevine pod komandom Pere Eleza muškarce zatočene u logoru “Barutni magacin” odvodili u grupama prema Kalinoviku i Miljevini, gdje su potom na različitim lokacijama likvidirani.

Pero Elez je tokom rata bio vođa jedne paravojne formacije. Smatra se da je poginuo u ratu.

Ovaj svjedok je kazao da su muškarci Bošnjaci bili zatvarani i u zgradi Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku te da su neki zatvorenici korišćeni kao “minolovci”.

Odvođenja muškaraca iz “Barutnog” na obavljanje prinudnih radova vršena su, kako je kazao 'Z', “po odobrenju Zeljaje i Govedarice”.

Zaštićeni svjedok je dodao da su hapšenja muškaraca i žena na području Kalinovika vršili pripadnici SJB-a iz tog mjesta.

Nastavak suđenja Bundalu, Zeljaji i Aškrabi zakazan je za 14. septembar, prenosi BIRN-Justice Report.