Sud BiH
0

Svjedočenja o zločinima u Bugojnu

FENA
Dragan Kasalo, bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bugojno, dajući iskaz na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, ispričao je da je, boraveći u nekoliko zatočeničkih centara u Bugojnu, bio prisiljen da sakuplja i zakopava leševe “ubijenih Hrvata”.

Ne preciziravši datum, Kasalo je rekao da je 1993. godine, nakon predaje snagama Armije BiH, “uhapšen i zatvoren u garažu” pored škole “Vojin Paleksić”. “Nas 60 je bilo zatvoreno i proveli smo tu tri dana. Armija BiH nas je sprovela, a ispred vrata je stajala policija, možda civilna, a možda brigadna. Ti čuvari su izvodili ljude i tukli ih. Mene nisu, ali znam ljude koje jesu”, prisjetio se Kasalo.

Bugojansku četvorku Tužilaštvo BiH tereti za “zatvaranje, maltretiranje i ubistva” Hrvata koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zarobljeni u logorima na području ovog srednjobosanskog grada.

Prema navodima optužnice, Gasal je bio upravnik logora formiranog na fudbalskom stadionu “Iskra” u Bugojnu, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, dok je Handžić bio pripadnik Armije BiH, a Dautović uz to i jedno vrijeme načelnik Stanice javne bezbjednosti Bugojno. Nakon tri dana provedena u garaži, kazao je Kasalo, prebačen je u “Marksistički centar”, a potom u Gimnaziju Bugojno, gdje je “držan u tamnici”. “U Gimnaziji su vodili ljude na kat i maltretirali. Policija je obezbjeđivala prostor i povremeno su prozivali ljude, koji bi se vraćali izmučeni”, rekao je svjedok, te dodao da je tada odvođen u grad na prinudni rad, na “sakupljanje leševa”. “Vidio sam leševe Hrvata, oko 120 možda. Bilo je među njima i starijih, a vidio sam na njima tragove zlostavljanja. Sve smo ih prebacili na groblje”, rekao je svjedok.

Prema Kasalovom iskazu, nakon dva mjeseca provedena u Gimnaziji, prebačen je u logor “Iskra”, gdje je ostao do 1994. godine, kada je razmijenjen.

“Na stadionu sam bio ispod tribina, u sobama bez vrata. Tamo mi je dolazila majka, posjete su bile dozvoljene. Dok sam bio tu, nastavio sam raditi na iskopavanju i zakopavanju leševa. Sa mnom su išli pripadnik Armije, policije i jedan krim-inspektor”, sjetio se Kasalo. Na ovom ročištu iskaz je trebao dati i Sabahudin Gazić, ali je njegovo svjedočenje odgođeno budući da Tužilaštvo nije Odbranama blagovremeno dostavilo zapisnik sa njegovog saslušanja.

Sudsko vijeće je odlučilo da braniocima dâ vremena da se pripreme. Nastavak suđenja zakazan je za 26. novembar, javio je danas BIRN-Justice Report.