BiH
0

Svijet dočekao Novu godinu uz sjećanje na žrtve tsunamija

Sarajevo-X
U Indoneziji Nova godina je dočekana uz svijeće i molitvu
U Indoneziji Nova godina je dočekana uz svijeće i molitvu
Cijeli svijet dočekao je Novu godinu uz sjećanje na, prema posljednjim podacima, blizu 150 hiljada žrtava tsunamija. U Sydneyu, evropskim metropolama, New Yorku i mnogim drugim gradovima slavlje je prekinuto minutom šutnje kako bi se odala počast stradalima u katastrofalnom zemljotresu u Aziji.

U zemljama koje je pogodio tsunami novogodišnje slavlje zamijenjeno je molitvom i sjećanjima na poginule i nestale u ovoj tragediji. Uz obalu Tajlanda preživjeli stanovnici držali su upaljene svijeće i bijele ruže u znak sjećanja na poginule. Slavlja su otkazana i u Indiji i Šri Lanki, a kineska nacionalna televizija otkazala je novogodišnji program, dok su u Maleziji stanovnici novu godinu dočekali u džamijama i crkvama.

Sydney
U Parizu su za vrijeme proslave stabla duž Champs Elysees avenije bila omotana crnom tkaninom, u Berlinu i Londonu su na javnim mjestima zastave bile spuštene na pola koplja. Nijemci su pozvani da doniraju određeni iznos od oko 100 miliona eura, koliko se obično potroši za vatromet u novogodišnjoj noći.
Pariz
Mnoga javna slavlja koja su se trebala održati u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj i Finskoj su otkazana, kao i u Turskoj, gdje još nisu izblijedjele uspomene na tragične posljedice zemljotresa iz 1999. u kojemu je poginulo 18.000 ljudi.

Većina talijanskih gradova otkazala je veće proslave, a umjesto toga odlučeno je da novac upotrijebi u humanitarne svrhe. U Bolonji i Torinu zabave su otkazane, dok se na primjer u Napulju i Bolonji na proslavama izbjegao vatromet.

Ni novogodišnji koncert Bečke filharmonije nije kao što je uobičajeno završio Straussovim Radetzky maršem.

New York
U Sarajevu je doček Nove godine organizovan ispred Narodnog pozorišta i u Skenderiji gdje se okupilo mnoštvo Sarajlija kako bi uz muziku i vatromet ispratili staru i dočekali novu godinu.