{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Svih sedam najviših vrhova kontinenata" Naima Logića je putopis i udžbenik

F
8.9.2015. u 20:14
70
7
"Svih sedam najviših vrhova kontinenata" Naima Logića je putopis i udžbenik
70
Bosanskohercegovački planinar i alpinist Naim Logić predstavio je monografiju "Svih sedam najviših vrhova kontinenata" koja govori o njegovim pohodima na najviše vrhove svih kontinenata.
Na put po "krovovima" svijeta koji je trajao više od devet godina krenuo je od Akonkagve (6.962 metara - Južna Amerika) i Kilimandžara (5.895 metara - Afrika), te na skijama od Elbrusa (5.642 metara - Evropa) i Denalija (6.194 metara - Sjeverna Amerika) do Mt. Everesta (8.850 metara - Azija) najvišeg vrha svijeta.

No, kaže da krov svijeta nije bio kruna uzbuđenja tog poduhvata.

Slijedio je uspon na Piramidu Karstens (4.884 metara - Australazija) u srcu džungle Papue naseljene poludivljim plemenima s posjetom mjestima za koja mnogi od nas nisu ni čuli da postoje.

Promotor monografije Muhamed Gafić kazao je da je "Svih sedam najviših vrhova kontinenata" svojevrstan udžbenik za planinare i alpiniste, ali da se može čitati i kao putopis.

Kaže da je autor detaljno opisao sve ono kroz šta je prolazio. Između ostalog pisao je o kulturama naroda i područjima kroz koje je prolazio što može biti zanimljivo i ljudima koji nisu planinari.

"Otkrivena je tajna uspjeha jednog čovjeka", naglasio je Gafić.

Logić je 1974. godine bio polaznik sarajevske škole alpinizma, a 1976. je stekao zvanje registrovanog alpiniste. Dobitnik je Zlatne značke Planinarskog saveza BiH i specijalnog priznanja Sportskog saveza BiH.

Svoj put iz srca Bosne i planine Perun na koju je izašao kao šestogodišnje dijete opisao je u knjizi "Od Peruna do Everesta" koju je objavio prije dvije godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: