BiH
217

Švicarski studenti uče o BIH, historiji, kulturi, Goraždu, Srebrenici...

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Studenti i profesori Instituta za obuku nastavnika pri Univerzitetu u Cirihu, njih 26, posjetili su Goražde gdje su proveli jednu sedmicu zajedno sa nastavnicima i učenicima OŠ "Husein ef. Đozo“, a bili su smješteni u goraždanskim porodicama.

U Goraždu su studenti imali priliku vidjeti kako žive i funkcionišu bosanske porodice kako bi što bolje razumjeli migrante, buduće učenike ovih studenata koji žive u Švicarskoj i u velikom broju dolaze iz zemalja zapadnog Balkana.

"Švicarska je zemlja u kojoj Švicarci i migranti žive zajedno. Zato što žive i rade zajedno svaki dan, moraju biti zainteresovani jedni za druge i moraju znati više jedni o drugima. Prije svega, švicarski nastavnici moraju biti dobro informisani. Upravo zbog toga, Institut za obuku nastavnika pri nastavničkom Fakultetu Univerziteta u Cirihu, već dugi niz godina organizuje studijske posjete u zemlje koje su od velike važnosti za migrante u Švicarskoj. Ovo je dvanaesta godina uzastopno u kojoj švicarski studenti posjećuju BiH, OŠ „Husein ef. Đozo“ i grad Goražde gdje se pored boravka kod lokalnih porodica i svakodnevne posjete školi susreću i sa predstavnicima općinskih i kantonalnih vlasti, obilaze dječija obdaništa, nevladine organizacije i privrednike. Oni u prosjeku imaju 23 godine i tek započinju svoju profesionalnu karijeru“, izjavio je Almin Adžović, koordinator projekta.

Osnovna škola "Husein ef. Đozo“ ima kontinuiranu saradnju sa univerzitetom u Cirihu (Zurich Univesity of Teacher Educatio/Pedagogische Hochshule Zurich, Switzerland) koja je započela 2002. godine i realizuje se kroz posjete studenata s ciljem upoznavanja obrazovnog sistema, kulture i tradicije BiH. Studenti uče o BiH, zajednici, historiji i školskom sistemu. Smješteni su u bosanske porodice.

"Osnovni cilj ovog putovanja je da studenti nauče više o zemlji, zajednici, historiji i školskom sistemu, ali najvažnije od svega jeste, da sve ovo nauče kroz putovanje i lično iskustvo", pojasnio je profesor Rolf Gollob, lider projekta.

Tako su studenti imali priliku posjetiti vrtić Sunce, Ministarstvo obrazovanja, kompaniju Bekto precisa, ali i spomen obilježje Rorovi i Udruženje "Seka“ dok su sa nastavnicima OŠ "Husein ef. Đozo“ odigrali i odbojkašku utakmicu.

Svake godine po povratku u Švicarsku, studenti organizuju dobrotvornu akciju gdje se prikuplja novac za pomoć školi i obdaništu u Goraždu zavisno od njihovih potreba a svaka njihova posjeta Goraždu čeka se s radošću.