{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska vlada osigurala dodatnu pomoć za angažiranje međunarodnog istražitelja

F
5.12.2007. u 13:29
0
0
Švicarska vlada osigurala dodatnu pomoć za angažiranje međunarodnog istražitelja
0
Švicarska vlada osigurala dodatnu pomoć za angažiranje međunarodnog istražitelja
Ambasador Švicarske u BiH dr. Rolf Lenz i registrar za posebne odjele Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dubravka Piotrovski danas su u Sarajevu potpisali Sporazum kojim je švicarska vlada osigurala novac za zapošljavanje međunarodnog istražitelja za provođenje istraga o zločinima počinjenim na području Srebrenice.
Radi se o dodatnoj potpori Tužiteljstvu BiH za što je Švicarska izdvojila oko 110.000 eura.

Na ceremoniji u zgradi Suda i Tužiteljstva BiH, kojoj su uz potpisnike Sporazuma prisustvovali glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Marinko Jurčević i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian, istaknuto je da su istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i oko Srebrenice u vrhu prioriteta državnog tužiteljstva.

Ambasador Lenz potcrtao je odlučnost vlade njegove zemlje da i nadalje podržava rad bh. pravosuđa u nastojanju zadovoljenja pravde, a što je u funkciji vladavine prava i u interesu procesa suočavanja s prošlošću u BiH.

- Istina i pravda temeljne su pretpostavke za pomirenje i mir u Bosni i Hercegovini, kazao je švicarski ambasador, koji je uputio čestitke našoj zemlji za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

Registrar Dubravka Piotrovski, uz zahvalnost iskazanu u povodu kontinuirane potpore Vlade Švicarske i za angažman OHR-a na tom planu, ukazala je na potrebu pružanja dodatne pomoći Timu za Srebrenicu Tužiteljstva BiH.

Neophodnost osiguranja dodatnih sredstava za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Srebrenici potcrtao je i državni tužitelj.

Jurčević je u tom pogledu istaknuo angažaman prvog zamjenika visokog predstavnika Raffi Gregoriana te konstatirao da se nakon učinjenih napora na tom planu ne smije stati i da treba nastaviti angažman na osiguranju dodatne pomoći Timu istražitelja za Srebrenicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: